Hlavní obsah

Mezi ODS a TOP 09 zavládl smír jen navenek

Právo, Oldřich Danda, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Představitelé ODS a TOP 09 v Praze se v úterý před veřejností domluvili na zakopání válečné sekyry, ve skutečnosti je ale dohoda na společné vládě pravice v metropoli spíše v nedohlednu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zdeněk Tůma (TOP 09) a Bohuslav Svoboda (ODS)

Článek

Oficiálně se jednalo o programových rozporech, podle informací Práva ale vyjednavači větší část schůzky věnovali situaci, která panuje v jednotlivých pražských částech, kde také finišuje jednání o koalicích.

„Názor místních organizací ODS, které se cítí podvedeny chováním zástupců TOP 09 v  městských částech, kde tato strana nabízí proti všeobecným mediálním prohlášením pozice starostů nebo jiné vlivné posty sociálním demokratům, spíše znamená tlak na vedení pražské ODS, aby v jednáních s TOP 09 nepokračovalo,“ řekl Právu dobře informovaný zdroj z pražské ODS.

TOP 09 se dohodla na místní vládě bez ODS například v Praze 1, 5, 14, či v Horních Počernicích a manévruje třeba v Praze 4. Podle informací Práva je zjevné, že se ODS nakonec rozhodne pro celopražskou koalici se soc. dem. právě s odvoláním na přání místních pražských stranických sdružení.

„Podle informací z některých oblastí se nás TOP 09 snaží vyšachovat z jednání,“ řekl Právu člen pražského vedení. Od TOP 09 budou chtít slyšet na čtvrtečním jednání, jak se k  jednáním v pražských oblastech staví.

Velká koalice by umlčela Tůmu, očekávají v ODS

Podle informací Práva i celostátní vedení ODS již počítá s tím, že v Praze vznikne velká koalice. „V Brně je velká koalice chyba, ale v Praze nám docela vyhovuje, protože Tůma v opozici nebude mít šanci se ukázat,“ řekl Právu člen vedení ODS.

Navíc občanští demokraté počítají s tím, že Tůma nevydrží v opozičních lavicích a mohl by posílit vládní TOP 09. „To by mohlo oslabit Kalouskovu pozici,“ uvedl dobře informovaný zdroj. Pražský lídr TOP 09 Zdeněk Tůma v rozhovoru pro Právo ale vládní angažmá odmítl.

Navenek ale mezi stranami panuje větší shoda, než minulý týden, kdy dokonce padaly urážky a kdy to vypadalo, že koalice mezi TOP 09 a ODS je vyloučená.

„Shoda je na tom, že pokud nenarazíme na vážné problémy, a dnes jsme nedokázali identifikovat, kde by mohly být, že bychom se mohli do konce týdne rozhodnou tak či onak,“ uvedl Tůma.

O rozporech z minulého týdne se bavili. „Vyměnili jsme si názory na to, co považujeme za přiměřenou, či nepřiměřenou reakci. Názor na to se liší, ale řekli jsme si, že jsme za tím, a že bychom se měli věnovat návrhu smlouvy,“ uvedl Tůma.

Podobně se vyjádřil i hlavní vyjednavač ODS Bohuslav Svoboda: „Skutečnost je taková, že obě strany se domnívají, že mají pravdu, tak jsme to odložili a jednali jsme technicky.“

Na přetřes přišla i novela rozpočtového určení daní. ODS se obává návrhu, který by mohl finančně poškodit hlavní město. Podle Svobody včera našli přijatelnou formulaci, že se budou obě strany snažit bojovat za rozpočet Prahy.

Reklama

Související články

Tůma: Za sukni pana předsedy se neschovávám

Kandidát TOP 09 na pražské primátora Zdeněk Tůma se pro Právo vyjádřil k požadavku své strany zapojit do povolebních vyjednávání v Praze i špičky TOP 09 a ODS.

Výběr článků

Načítám