Hlavní obsah

Meteorologové varují před sněhovými jazyky

PRAHA

Řidiči ve vyšších polohách České republiky, by se měli připravit na možné komplikace v dopravě, které mohou způsobit sněhové jazyky, na horách i závěje. Český hydrometeorologický ústav v Praze ve čtvrtek vydal varování s platností pro všechny kraje republiky. Sněhové jazyky se budou tvořit kvůli větru s nárazy o rychlosti až 60 km/hod.

Foto: Archiv OZO Ostrava

Od dubna bude opět k dispozici kompost a pytlovaný zeminový substrát z kompostárny OZO Ostrava.

Článek

"Naše území bude ovlivňovat frontální systém postupující přes střední Evropu k jihovýchodu," informovali meteorologové. V noci na pátek bude zataženo s občasným deštěm, místy mrznoucím, který může na silnicích namrzat. "Varujeme řidiče, aby byli opatrní, protože některé úseky mohou být velmi zrádné," řekl Právu Vladimír Seifert z Českého hydrometeorologického ústavu v Praze. Teploty vystoupí maximálně na -2 až 2 stupně Celsia.

V pátek bude rovněž zataženo s občasným deštěm či sněžením. Nejvyšší denní teploty dosáhnou 1 a 5 stupňů, v 1000 m.n.m. na horách bude - 1 stupeň Celsia.

Po víkendové oblevě opět mrazy

Silné mrazy by měly dnešním dnem skončit a o víkendu se příjemně oteplí. Ne však na dlouho. Již od pondělka k nám vpadne studený vzduch od severu a mrazy se obnoví. "Už ale nebudou tak silné jako dosud. Přesto převážně na horách s mrazy kolem -10 stupňů ještě počítat musíme," informoval Seifert.

V sobotu by mělo být zataženo, od západu sněžení, v nížinách déšť. Noční teploty 1 až -3, odpolední 3 až 7. Teplo bude i v neděli, kdy noční teploty budou 3 až -1 a denní 1 až 5. Po oba víkendové dny to ale bude pořádně foukat a na horách se nevylučuje vichřice.

Od pondělí se výrazněji ochladí a mrazivé počasí se na některých místech republiky může udržet celý den. K tomu se přidá i občasné sněžení. Až do pátku příští týden meteorologové předpovídají noční teploty -1 až -5, v místech s vyjasněním -10, denní -2 až 3 stupně.

Noční mrazíky budou i na počátku března

Ústav vydal i dlouhodobou předpověď počasí. Podle ní od 21. do 28. února bude převážně oblačno, občas déšť nebo déšť se sněhem, noční teploty 4 až -2, zpočátku i -5. Denní teploty 0 až 6, později 4 až 10 stupňů. Od 1. do 10. 3. by mělo být oblačno, místy déšť, na horách sněžení, noční teploty 2 až -4, odpolední 2 až 8.

Rekordní mráz

Na Jezerní slati na Šumavě ukazoval v pondělí ráno teploměr minus 34,8 stupně Celsia. Padl tak rekord letošní zimy z 29. prosince, kdy na Březníku u Modravy klesla rtuť na minus 33,2 stupně. Ve čtvrtek o tom informoval amatérský meteorolog Antonín Vojvodík, jenž rekord zjistil ve středu při pravidelné kontrole přístrojů.

Výsledky jeho měření potvrdil i pracovník českobudějovické meteorologické stanice. Další extrémně mrazivé teploty, které na Šumavě byly především o minulém víkendu, ale podle meteorologů již do konce týdne nepřijdou. Předpověď říká, že o víkendu bude dokonce nad nulou. Rekord na Jezerní slati u Kvildy je z roku 1987, 30. ledna teploměr ukázal minus 41,6 stupně Celsia.

Zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám