Hlavní obsah

Meteorologové varují před silným větrem a rizikem požárů

Novinky, hro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí hrozí zejména ve východní polovině republiky silný vítr dosahující v nárazech rychlosti až 70 km/h, tedy téměř hranice vichřice. Vzhledem k tomu, že foukat má v době tradičního pálení čarodějnic, varují meteorologové i před zvýšeným rizikem požárů.

Foto: ČHMÚ

Mapa zobrazuje kraje, v nichž hrozí silný vítr či požáry (žlutá barva)

Článek

„Během pondělí bude ve východní polovině území foukat silný jižní vítr o rychlosti 8 až 12 m/s a nárazy kolem 20 m/s (70 km/h),” uvedl ve výstraze Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

V Čechách podle výstrahy zesílí čerstvý jižní vítr zejména během dopoledních a brzkých odpoledních hodin. V jihozápadní polovině Čech se silné nárazy větru objeví jen výjimečně.

Výstraha před silným větrem platí pro Prahu, Středočeský, Ústecký a Liberecký kraj od pondělních 09.00 do 16.00. Pro Královéhradecký, Pardubický, Moravskoslezský, Olomoucký, Zlínský kraj a pro Kraj Vysočina od 09.00 do 20.00.

„Večer bude vítr na celém území slábnout,” dodali meteorologové s tím, že zejména na Moravě, ve Slezsku a ve východních Čechách se mohou v souvislosti s přechodem studené fronty místy objevit i bouřky.

V Praze a na jižní Moravě navíc hrozí podle meteorologů v důsledku déletrvajícího teplého a suchého počasí zvýšené riziko požárů. „V pondělí bude riziko vzniku požárů výrazně zvyšovat čerstvý až silný vítr a zvýšené množství ohňů spojené s tradičním pálením čarodějnic,” dodal ČHMÚ.

Výstraha před nebezpečím požárů má platnost od neděle do odvolání.

Reklama

Výběr článků

Načítám