Hlavní obsah

Meteorologové varují před silným větrem a intenzivním sněžením

Aktualizováno

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil čtvrteční varování před silným sněžením, větrem, vydatným deštěm a nebezpečím vzniku povodní. Zatímco dešťové srážky a s nimi související vzestupy hladin menších toků na jihu Čech by měly být méně intenzivní, silný vítr bude foukat na většině území republiky. Vedle toho má až do pátečního večera ve východní polovině republiky vydatně sněžit.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Článek

„V pátek se v severovýchodní polovině ČR může přechodně vyskytnout silné sněžení, které bude přecházet do deště, ojediněle i mrznoucího s tvorbou ledovky,” varovali meteorologové, podle nichž mohou během hodiny napadnout až tři centimetry sněhu.

Sníh se většinou dlouho neudrží, neboť v sobotu by se měly teploty pohybovat nad hranicí 10 stupňů Celsia.

Na většině území kromě jihovýchodní Moravy a severozápadu Čech bude až do úterního podvečera foukat silný jihozápadní vítr, který bude v nížinách v nárazech dosahovat rychlosti 70 kilometrů v hodině a v horských oblastech až 110 kilometrů.

Na Šumavě by mělo v pátek a v sobotu vydatně pršet, menší toky v povodí Otavy a Blanice by nad úrovní lipenské vodní nádrže mohly dosahovat prvního stupně povodňové aktivity. V průběhu soboty by již měly hladiny klesat.

Reklama

Výběr článků

Načítám