Hlavní obsah

Meteorologové varují před náledím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Meteorologové vydali v pondělí varování před náledím a ledovkou, které se přes den může vytvářet ve vyšších polohách nad 500 metrů nad mořem a přes noc ve všech polohách. Varování platí i v úterý. Náledí se v pondělí večer tvoří na silnicích na Vysočině a v některých oblastech východních Čech.

Článek

Náledí na silnicích si již vyžádalo první oběť. V pondělí ráno zemřel při dopravní nehodě v Lejčkově na Táborsku muž (39). Jel jako spolujezdec v osobním autě značky Mercedes, jehož řidič dostal na namrzlé vozovce smyk a naboural do stromu. [celá zpráva]

Český hydrometeorologický ústav vydal varování pro celou republiku s platností od 25.12. Důvodem je přetrvávající inverzní charakter počasí s občasným mrholením, které způsobuje tlaková výše, jež se udržuje nad střední Evropou a bude se na našem území udržovat i nadále. Nebezpečí vzniku náledí a ledovky je vysoké.

Na Vysočině v pondělí v podvečer musí řidiči věnovat jízdě zvýšenou opatrnost na Pelhřimovsku. Teplota se v okrese pohybuje kolem nuly a vozovky v některých úsecích namrzají. Řidiče může překvapit také mlha. Během večera a noci by se mohlo tvořit náledí také na dalších místech v kraji, varují silničáři.

Úsek dálnice D1 procházející krajem Vysočina je po chemickém ošetření mokrý a sjízdný bez omezení.

Na možnost tvorby náledí upozorňují silničáři řidiče v některých oblastech východních Čech. 

Řidič by měli být zvlášť opatrní v místech, kde mrholí, tedy na Žďársku, Havlíčkobrodsku, Svitavsku či v okolí Hlinska a Chrudimi.

Například v okolí Hlinska se teploty v pondělí odpoledne pohybovaly pouze mírně nad bodem mrazu, ve vyšších polohách se vlivem mlhy a padající jinovatky ze stromů místy tvoří náledí.

Na možnost tvorby náledí upozorňují také meteorologové, podle jejich předpovědi na východě Čech teploty v noci klesnou až pět stupňů pod bod mrazu, náledí hrozí především v noci a ráno. Sjízdnost silnic by během noci a v úterý mohlo také ztížit mrholení, které může být i mrznoucí. Během dne by mělo být tepleji, rtuť teploměru se zastaví na čtyřech stupních nad nulou.

Mrholení silničáři hlásí z Trutnovska, Rychnovska. V některých místech Orlickoústecka a Svitavska sněží či padá déšť se sněhem. Silná mlha je místy v Orlických horách či v okolí Přelouče na Pardubicku.

Reklama

Výběr článků

Načítám