Hlavní obsah

Meteorologové: Sucho potrvá do konce července, spodní vody je ale dost

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Meteoroložka Dagmar Honsová a hydrolog Jan Daňhelka v rozhovoru pro Právo popsali příčiny současného sucha. Daňhelka upozornil, že i přesto jsou zásoby spodní vody díky dešťům v červnu dobré, i když samozřejmě klesají.

Foto: Profimedia.cz

Půda je vyschlá, spodní vody jsou ale nad průměrem.

Článek

Proč je nyní takové sucho?

Honsová: Právě uplynulý týden byl, zdá se, dokonce nejsušší za posledních 60 let. A ani v příštích týdnech zřejmě příliš nenaprší. Letošní červencové suché a převážně slunečné počasí je způsobeno převládající anticyklonální situací nad střední Evropou.

Co to pro laika znamená?

H: Že počasí nad Českou republikou ovlivňuje oblast vysokého tlaku vzduchu nebo její výběžky, které blokovaly postup frontálních systémů nebo tlakových níží. Právě oblasti tlakových níží přinášejí suché počasí – oblačnost v nich se rozpouští. Většina frontálních systémů, které se do střední Evropy přece jen dostaly, byla slabá a nad naším územím se rozpadala. Srážky tak byly zanedbatelné.

Kdy horké a suché počasí skončí?

H: Podle měsíčního výhledu počasí to vypadá, že převážně slunečné počasí vydrží do konce července. Počátek srpna přinese přibývání oblačnosti a občasný déšť nebo přeháňky. Do té doby ale žádné výraznější srážky neočekáváme.

V tomto týdnu bude v Čechách během čtvrtka jen přechodně oblačno a místy slabé přeháňky. Víkend přinese zřejmě lokální bouřky doprovázené lokálními srážkami, ani ty ale sucho neukončí.

Musíme se obávat takovýchto zvratů, kdy v červnu jsou záplavy a v červenci hned nato sucha, která trhají rekordy?

Daňhelka: Přechod z povodně do sucha je určitě jev pozoruhodný, ale podle mne z tohoto konkrétního případu nelze usuzovat nic směrodatného pro budoucnost.

Odrazilo se současné sucho i na spodních vodách?

D: Ano, klesají. Ale ani v řekách, ani ve spodních vodách zatím není stav, který by se dal označit za sucho. To je v půdě. Podzemní vody jsou v důsledku červnových dešťů z hlediska dlouhodobého průměru nad normálem.

Sucho v podzemních vodách hlásí zatím jen několik málo stanic, které jsou specifické tím, že i jindy je v nich málo vody. Když pak dlouho neprší, místo vysychá. Jde však většinou o lokální záležitost. To může být jedna vesnice a ve druhé, kousek od první, již to není.

Co by se stalo, kdyby ještě týden nebo dva nezapršelo?

D: To po mně chcete čiré šamanství...

Ale přesto, odrazilo by se to již i na spodních vodách?

D: Samozřejmě. Pokud nebude pršet, půda bude vyprahlá a spodní vody budou dál klesat. To bude trvat několik týdnů. Ale protože na většině území ČR jsme ve spodních vodách nad normálem, pak z hlediska plošného zasažení suchem není zatím situace katastrofální. Je však problematická v půdě.

Kde je sucho v půdě největší?

D: Zasažena je už téměř celá republika.

Velké sucho zvyšuje i riziko vzniku požárů. Kde nejvíce?

H: Český hydrometeorologický ústav pro následující dny rozšířil varování před požáry na celou ČR s výjimkou hor. Doposud výstraha ústavu platila jen pro větší část Čech a jižní Moravu.

Anketa

Vadí vám současné horké počasí bez deště?
ano, těším se, až se ochladí
57,1 %
ne, mám teplo rád/a
42,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 13477 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám