Hlavní obsah

Meteorologové opět varují před náledím a silným větrem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Meteorologové vydali v sobotu odpoledne opět varování před silným větrem, ledovkou a náledím v celé České republice. Do nedělního večera se v ČR také očekávají dešťové nebo smíšené srážky.

Článek

Ledovka se má podle meteorologů vyskytovat v celé zemi od sobotního večera do nedělního poledne. Podobná výstraha pro celou republiku platí i pro výskyt náledí.

Varování před silným větrem platí až do nedělního večera. Meteorologové také očekávají dešťové a smíšené srážky, které budou na podchlazené zemi vytvářet náledí. V Čechách by se tak mělo stát ojediněle, na Moravě a ve Slezsku hrozí větší nebezpečí.

Meteorologické pojmy
Ledovkasouvislá, zpravidla homogenní průhledná ledová usazenina s hladkým povrchem. Tvoří se zmrznutím přechlazených kapiček mrholení, dešťových kapek na předmětech, jejichž teplota je mírně pod 0 stupňů Celsia.
Námrazav silniční dopravě se pojem námraza používá pro všechny formy ledových usazenin na vozovkách včetně náledí a zmrazků. Může se vyskytovat na el. sloupech, stromech atd. V letecké dopravě se používá několik druhů námrazy, a to podle rychlosti a teploty, při níž vzniká.
Zmrazkytermín používaný pro formu náledí, které vzniká opětovným zmrznutím zcela či částečně roztátého sněhu.
Náledíledová vrstva pokrývající zemi, na rozdíl od ledovky zde na zemi mrznou nepřechlazené dešťové kapky či kapky mrholení. Vzniká, je-li teplota povrchu pod 0 stupňů Celsia.
Zdroj: Česká zemědělská univerzita v Praze

Vítr by měl dosahovat nárazově rychlosti 70 až 90 km/h, na hřebenech hor může přesáhnout rychlost 100 km/h.

Náledí a ledovka trápí Česko již od pátku a přetrvalo až do soboty. Na řadě míst jsou silnice kvůli namrzlé vozovce a husté mlze sjízdné jen s velkou opatrností, v některých horských oblastech je lepší použít sněhové řetězy.

Silnice namrzají zejména ve vyšších polách. V horských úsecích silnic nižších tříd se tvoří nebezpečná ledovka. Problémy mohou řidiči tradičně očekávat také na dálnici D1 na Vysočině.

Padající mlha může namrzat na celém území České republiky. Pozor by si tak měli dát i chodci a další lidé, pohybující se v noci a nad ránem venku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám