Hlavní obsah

Meteorologové očekávají vydatné deště, nejvíc bude pršet na severu

• Aktualizováno
Novinky, jas

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středu varoval před silnými dešti, během nichž by na severu území mohlo od středečního do čtvrtečního podvečera napršet i přes 60 milimetrů srážek. Meteorologové nevyloučili ani rozvodnění menších toků.

BEZ KOMENTÁŘE: Přechod srážek přes ČR od úterního podvečera do středečního ránaVideo: ČHMÚ

 
Článek

„Dnes večer a v noci na čtvrtek očekáváme od jihozápadu déšť, na severu Čech ještě i zítra dopoledne, který bude místy i vydatný,” uvedli ve středu meteorologové, podle nichž se na návětrných stranách Krušných hor a Krkonoš mohou čtyřiadvacetihodinové srážkové úhrny dostat i přes 60 milimetrů.

Varování před vydatnými srážkami platí pro severní oblasti Libereckého a Královéhradeckého kraje od středečních 18 do čtvrtečních 18 hodin.

V noci a ve čtvrtek by mohlo kvůli vydatným srážkám dojít ke značnému kolísání hladin říček a potoků.

„Na tocích, které odvodňují Český les, Šumavu a Novohradské hory a kde je po předchozích srážkách vyšší nasycenost území, nelze vyloučit ojedinělé překročení nižších stupňů povodňové aktivity,” uvedl ČHMÚ s tím, že dosažení povodňové aktivity bude podmíněno intenzitou srážek.

Od úterního do středečního rána napršelo zejména ve východních oblastech republiky až 61 milimetrů srážek. Nejvyšší úhrny zaznamenali meteorologové v Rýmařově, kde během 24 hodin napršelo 62,6 milimetru.

Podobně vydatné srážky zaznamenali meteorologové rovněž v Olešnici, kde spadlo necelých 57 milimetrů. V Dukovanech to bylo 50 milimetrů.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Srážkové úhrny od úterního do středečního rána

Deště dočasně zvedly i hladiny menších toků, větší problémy však nezpůsobily. Ve Znojmě hasiči odčerpávali vodu jízdárnu Louckého kláštera a několik výjezdů kvůli vodě měli rovněž na Brněnsku a Blanensku. Na Třinecku zapálil blesk rekreační chatu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám