Hlavní obsah

Metanol si vyžádal už 39 obětí, v ústecké nemocnici zemřela mladá dívka

– Ústí nad Labem

V ústecké nemocnici zemřela 16letá dívka, která zde byla hospitalizována po otravě metylalkoholem. Uvedla to v úterý televize Nova. Severočeská policejní mluvčí Jana Matonohová úmrtí nepotvrdila, protože policie na žádost rodiny k případu neposkytuje žádné informace.

Foto: Celní ředitelství Olomouc

Vzorky zabavených lihovin se zkoumají v laboratoři.

Článek

Dívka ležela v nemocnici od 20. ledna. Je první obětí metanolu v Ústeckém kraji. V Česku zemřelo od loňského podzimu na otravu metanolem už 39 lidí.

Nemocnice dívku přijala ve velmi vážném stavu, pacientka ležela na ARO. Byl u ní nasazen lék Fomepizol, který při otravě metanolem funguje jako protijed.

Dívka pocházela z Chomutovska, jedovatý alkohol ale vypila na Děčínsku, případem se proto zabývali děčínští policisté. Výsledky toxikologických testů ukázaly, že v lahvích, které policie v souvislosti s případem zkoumala, nebyl metanol. "U jedné z lahví byl mírně překročen hygienický limit, toto množství metanolu však nemohlo nijak ohrozit lidské zdraví," uvedla policejní mluvčí Šárka Poláčková. Dodala, že rozboru bylo podrobeno více než deset lahví. Podle lékařských laboratorních vyšetření se však dívka prokazatelně otrávila metanolem.

Nejvíce otrav i úmrtí na otravu metanolem je v moravských krajích. Metanolová kauza vypukla loni v září. Policie už obvinila na 70 lidí. Třem ze stíhaných hrozí výjimečné tresty za úmyslné obecné ohrožení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám