Hlavní obsah

Metání vajec na Zemana? To není ani přestupek, mávla rukou radnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Lidé, kteří loni 17. listopadu při oslavě státního svátku házeli vejce na prezidenta Miloše Zemana, se nedopustili ani přestupku. K tomuto závěru dospěla radnice Prahy 2, která případ prověřovala poté, co jej odložila policie.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman při projevu na Albertově

Článek

„Věc byla odložena z důvodu, že došlé oznámení neodůvodňuje zahájení řízení o přestupku nebo postoupení věci. Žádné sankce proto uloženy nebyly,“ uvedl v pátek vedoucí odboru správních agend Ondřej Jícha.

Případ nejprve prověřovala policie, ani ona však protiprávní jednání neshledala a coby potenciální přestupkové jednání jej předala k prošetření radnici.

„Jednání konkrétních osob při uvedené akci bylo zadokumentováno a právně kvalifikováno jako přestupky proti občanskému soužití a tyto byly postoupeny Úřadu městské části Praha 2 k projednání,“ shrnul koncem ledna výsledky policejní práce státní zástupce pro Prahu 2 Tomáš Bláha.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Demonstranti na Albertově

Při loňském odhalení pamětní desky k 25. výročí pádu komunistického režimu vypískaly Zemana stovky lidí. Na transparentech mu vytýkaly náklonnost k Rusku, vztah k alkoholu či vulgární výroky v rozhlase.

Ze shromážděného davu létaly předměty a zaznívaly výzvy k prezidentovu odstoupení, osobní strážci bránili hlavu státu rozevřenými deštníky. Zeman nazval vrhače předmětů zbabělci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám