Hlavní obsah

Městská policie má naději, že bude moci dál měřit rychlost

PRAHA

Sněmovna postoupila výborům novelu zákona o provozu na pozemních komunikacích, která by znovu umožnila městské policii měřit rychlost. Dle novely by od nového roku mohli strážníci měřit rychlost pouze na místech určených republikovou policií.

Článek

Vládní návrh novely zákona poslali poslanci do druhého čtení. Návrhem se tak budou zabývat poslanecké výbory. Sněmovna by jej měla schvalovat ve zkráceném řízení na své říjnové schůzi, aby mohl začít platit od nového roku společně s novým zákonem o policii, v němž tato pasáž chybí.

Nad návrhem se rozvinula bouřlivá diskuse, neboť někteří koaliční i opoziční poslanci mají za to, že měření rychlosti patří pouze do kompetencí republikové policie. Kritikům předlohy vadí zejména skutečnost, že mnoho obcí podle jejich názoru využívá měření rychlosti zejména jako vítaný zdroj příjmů do obecních rozpočtů.

Senátorům, kteří původní návrh v červenci podpořili, vadilo několik věcí. Měřené úseky by měly být podle Senátu viditelně označené dopravní značkou. Vládní novela však obsahuje pouze obecnou formulaci, že městská policie může měřit rychlost jen na místech určených Policií ČR.

Druhou připomínkou bylo omezení pravomoci policejní inspekce, které by mělo za následek, že by trestné činy policistů šetřili jejich kolegové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám