Hlavní obsah

Merck nás nespasí. Účinnost jeho tablet proti covidu je 30 %, léčba vyjde na 15 tisíc

Česko v příštích dvou týdnech obdrží první zásilky léku Molnupiravir proti covidu. Pilulky od americké firmy Merck ale původně velká očekávání nenaplňují. Včasné podání léku snižuje pravděpodobnost hospitalizace nebo úmrtí na covid o 30 %. Léčba jednoho pacienta vyjde na 15 tisíc korun.

Foto: Profimedia.cz

Česko v příštích dvou týdnech obdrží první zásilky léku Molnupiravir proti covidu.

Článek

Ještě v říjnu společnost Merck na základě vlastních brzkých studií deklarovala úspěšnost přípravku při prevenci hospitalizace nebo úmrtí na koronavirus až u poloviny případů. Hospitalizováno bylo 7,1 procenta lidí, kteří jej dostali, zatímco v kontrolní skupině to bylo 14,1 procenta.

Později však Merck na základě širšího vzorku dat upřesnil, že je účinnost spíše kolem třiceti procent. Druhá část studie totiž ukázala, že v nemocnici naopak končilo více lidí, kteří dostávali molnupiravir, a nepotvrdilo se ani to, že by chránil před úmrtím. Výsledky 30 procent jsou pak kombinací obou zjištění.

V Česku již podávané monoklonální protilátky mohou vážnému průběhu covidu zabránit ve 30 až 50 procentech případů.

Uleví nemocnicím, věří Vojtěch

Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch přesto věří, že by mohl přípravek užívaný doma ulevit přetíženým nemocnicím. Léčba jednoho pacienta navíc vyjde na 15 tisíc. U monoklonálních protilátek je to 60 tisíc, řekl Vojtěch Českému rozhlasu.

Tabletu proti covidu experti v USA doporučili pro schválení jen váhavě

Amerika

Do Česka má v první dodávce dorazit na 6 tisíc dávek nového léku. "Kromě monoklonálních protilátek už příští týden přijdou dvě palety nového tabletového antivirotika Molnupiraviru. To je 5760 dávek," informoval ve středu ministr zdravotnictví.

S receptem do nemocnice

Největší výhoda molnupiraviru má spočívat v tom, že se podává v tabletách, nikoliv v infúzích jako monoklonální protilátky, a je ho tak možné užívat doma. V praxi to má fungovat tak, že ošetřující lékař vytipuje rizikové pacienty, těm vypíše recept a lidé si pak lék vyzvednou v jedné ze 112 nemocnic. Do běžné lékárenské distribuce zatím nemůže být molnupiravir zařazen, protože přípravek zatím neprošel standardní registrací.

Společnosti Sotio a Merck budou testovat protinádorový přípravek

Věda a školy

Léčba molnupiravirem probíhá pět dní a spočívá v podání celkem 40 tablet. Přípravek je určen jen pro dospělé, nesmějí ho užívat těhotné ženy a je třeba počítat s celou řadou možných vedlejších příznaků.

Naděje od Pfizeru

Lék na covid-19 ve formě tablet, který by mohl ulevit přetíženým nemocnicím, připravuje také farmaceutická společnost Pfizer. Firma 16. listopadu oznámila, že požádala americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) o udělení povolení k nouzovému používání své pilulky s názvem Paxlovid. Podle předběžných výsledků klinických testů snižuje tento přípravek riziko hospitalizace či úmrtí po nákaze koronavirem o téměř 90 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám