Hlavní obsah

Melčák s Pohankou reformu prozatím nepotopí

Právo, Novinky, trj, luk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanci Miloš Melčák a Michal Pohanka, zvolení za ČSSD, budou ve středečním rozhodování Sněmovny o reformě veřejných financí hlasovat proti jejímu zamítnutí. Po jednání s oběma poslanci to řekl v úterý v podvečer premiér Mirek Topolánek (ODS). Vláda tak pravděpodobně svůj návrh uhájí a dostane ho do druhého čtení.

Článek

Poté, co zákon projde prvním čtením, chtějí Melčák s Pohankou jednat o pozměňovacích návrzích. "Jejich požadavky jdou směrem k těm skupinám, které oni reprezentují, a nejsou tak drastické, aby se o nich nedalo jednat, řekl Topolánek o Melčákovi s Pohankou, které označil za "fiskálně zodpovědné".

I oponenti mezi poslanci ODS v čele s Vlastimilem Tlustým (ODS) nyní chtějí umožnit propuštění reformy do druhého a třetího čtení, kde by mohli uplatnit své pozměňovací návrhy.

Premiér si je jistý podporou koaličních poslaců

Topolánek už před jednáním s Melčákem a Pohankou novinářům řekl, že se po očekávaném postupu reformy do dalších kol uskuteční klíčová jednání speciálních odborných týmů v ODS a také v rámci koalice. Nedovede si podle svých slov představit, že by některý z koaličních poslanců nepustil zákon do druhého čtení.

"Klíčová jednání proběhnou mezi prvním a třetím čtení v rámci diskusí o pozměňovacích návrzích," uvedl Topolánek. Poté se podle jeho slov dá očekávat komplexní pozměňovací návrh, na kterém se dohodne celá koalice.

KSČM se ve Sněmovně pokusila projednávání reformy zarazit

Komunisté se odpoledne pokusili zabránit projednávání reformního balíčku, který šéf jejich klubu Pavel Kováčik nazval ironicky "chuťovkou". Podle něho nedala vláda poslancům dostatek času na jeho prostudování a proto žádal, aby návrh měnící mnoho různých zákonů, byl odložen.

Při hlasování se k návrhu KSČM připojili sociální demokraté, ale koaličních poslanců v té chvíli sedělo v sále více a ani Melčák s Pohankou odklad nepodpořili.

Závazek poslanců ČSSD

Dá se očekávat, že již během středy zástupci opozice budou žádat zamítnutí zákona a také jeho vrácení k dopracování. Poslanci ČSSD se podle místopředsedy strany Bohuslava Sobotky jednomyslně zavázali, že budou jednotně proti reformě, kterou považují za nespravedlivou, nelogickou a škodlivou. Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach ji označil za "superpřílepek".

Šéf poslanců ČSSD Michal Hašek trvá na tom, že "Topolánkův batoh, který chudým bere a bohatým dává", je z procedurálního hlediska i obsahově protiústavní, a to přes "neslané nemastné" opačné stanovisko sněmovní legislativy. "Máme jiné právní rozbory," řekl Hašek. ČSSD proto napadne podle Haška reformu u Ústavního soudu.

Místopředseda klubu David Rath Právu řekl, že se v ČSSD diskutuje, "co je nejlepší strategie, zda jednoznačně být zcela pevně proti, nebo zda jít do nějakých jednotlivých pozměňovacích návrhů, které by to nějak zjemnily, nebo dopad změkčily".

Reklama

Výběr článků

Načítám