Hlavní obsah

Mečl chce odvolat nepohodlného náměstka

Právo, Radim Vaculík
Praha

Pověřený šéf Vrchního státního zastupitelství v Praze (VSZ) Stanislav Mečl v úterý podal ministru spravedlnosti Jiřímu Pospíšilovi (ODS) návrh na odvolání svého náměstka pro trestní řízení Libora Grygárka.

Foto: Petr Horník, Právo

Náměstek pražského vrchního státního zástupce Libor Grygárek

Článek

Právu to potvrdila mluvčí VSZ Iva Vojtková s tím, že Mečl chce Grygárka zbavit postu náměstka hned z několika důvodů, mimo jiné i kvůli kauze Mostecké uhelné společnosti (MUS).

„Jednak jsou to přetrvávající pochybnosti vrchního státního zástupce o slučitelnosti některých společenských kontaktů doktora Grygárka s požadavky na výkon funkce náměstka,“ přiblížila jeden z důvodů Mečlova návrhu Vojtková.

Údajné schůzky s Janouškem

Už v prosinci se na veřejnosti objevily informace o tom, že se Grygárek osobně stýkal či si opakovaně telefonoval s kontroverzním pražským podnikatelem a lobbistou Romanem Janouškem.

„Šetřením jsem zjistil, že v době, kdy měl pan náměstek Grygárek na starosti úsek trestního řízení, konalo VSZ řízení v celkem pěti věcech, které měly vztah k osobě Romana Janouška. Médii opakovaně publikované informace o soukromých schůzkách obou pánů nepovažuji proto ve světle výše uvedeného za slučitelné s výkonem funkce náměstka vrchního státního zástupce v Praze,“ uvedl tehdy v tiskové zprávě sám Mečl, který krátce poté vyzval Grygárka k rezignaci. Náměstek to ale neučinil.

Dalším škraloupem, kvůli kterému nyní Mečl žádá Grygárkovo odvolání z funkce náměstka, jsou podle mluvčí Vojtkové „pochybení v postupu v některých kauzách zjištěná vnitřním dohledem“.

Pospíšil zřejmě vyhoví

Na dotaz Práva zmínila jen jednu, a to případ MUS, kde už Grygárek a další tři někdejší vysocí funkcionáři VSZ včetně bývalého šéfa Vlastimila Rampuly čelí kárné žalobě ze strany Pospíšila.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Stanislav Mečl

Měli prý buď přímo zavinit, nebo manažersky odpovídat za průtahy při vyřizování žádosti švýcarské justice, která už předloni navrhovala České republice připojení se k tamnímu trestnímu řízení v kauze MUS jako poškozená. Naše úřady se ale údajně právě kvůli nečinnosti ze strany žalobců VSZ přihlásily k řízení ve Švýcarsku pozdě a hrozí, že Česko tak přijde o miliardy zabavené Švýcary v rámci vyšetřování privatizace MUS.

Grygárek i ostatní tři žalobci ale v této souvislosti jakékoli pochybení odmítli. Nyní záleží na ministru Pospíšilovi, zda návrhu Mečla vyhoví. Podle informací Práva spíše ano.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám