Hlavní obsah

Maturitám hrozí problémy, školství se obává prozrazení ostrých testů

Právo, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní maturity odstartují už 2. května. Podle zdroje Práva z nejužšího týmu spolupracovníků ministra Josefa Dobeše (VV) ale hrozí problémy. Reálný je prý dokonce i únik ostré verze testů.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství Josef Dobeš (VV)

Článek

Dobeš přitom vsadil na nové zkoušky dospělosti všechny karty včetně ministerské funkce. „Kdyby nastala zásadní chyba v maturitách, bylo by mně ctí říci, že toto je moje odpovědnost, a dát premiérovi rezignaci,“ řekl před časem ministr.

Školství se teď rozhodlo Dobeše uchránit od „katastrofy“. Zřejmě i proto se v úterý na Právo obrátil Dobešův člověk. Ostře se obul do Pavla Zeleného, šéfa ministerské organizace Cermat. Ta miliardové maturity chystá čtrnáct let.

Podle vyjádření, které má Právo k dispozici, není totiž vůbec jisté, jak jsou ostré verze testů zabezpečeny před únikem.

„Kolik je lidí, kteří znají celou ostrou verzi maturit? Ředitel Zelený tvrdí, že jsou v celé republice čtyři. Dílčí části zná podle něj 26 lidí. Jak je zabezpečeno, aby nikdo z těchto lidí nepustil školám, veřejnosti ani médiím žádnou informaci z testů? Jsou nějak prověřeni? Podepsali nějaké místopřísežné prohlášení?“ píše se ve stanovisku.

Dále se ptá, zda Cermat zjišťoval, jestli někdo z nich nemá ve svém příbuzenstvu maturanta. „Máme informace, že někteří z nich by nemuseli být úplně spolehliví. Mají mezi příbuznými maturanty a prý jim radí, jaký test si mají udělat,“ uvádí zdroj.

Akce kulový blesk

Podle něj je ministerstvo v šoku i z toho, že se Cermat ve finále příprav maturit stěhuje: „Na přelomu března a dubna, během jediného víkendu, tedy měsíc před maturitami, se Cermat stěhuje z Jeruzalémské do Jankovcovy ulice. Na ministerstvu toto rozhodnutí vzbudilo velké rozpaky a obavy, jak se při takové zátěži zajistí hladký průběh maturit.“

Ředitel Zelený podle zdroje Práva tvrdí, že se do stávajících prostor nevejde a že mimo jiné kvůli rozšíření podpůrných pracovníků na zhruba 60 lidí je stěhování naprosto nutné.

„Otázkou je, proč až teď? To v Cermatu nevěděli, že nezvládají kapacitní zatížení? Zvládne se Cermat s celým svým vybavením přestěhovat během jediného víkendu a bude v pondělí již v plné polní fungovat?“ upozorňuje zdroj.

Do Zeleného se poprvé ostře obulo ministerstvo školství letos 15. března. Za údajné plýtvání penězi jej zkritizovala mluvčí ministerstva školství Lucie Kubovičová. „Maturita měla naprosto špatně zacílenou a koncipovanou propagaci. Cermat utrácel milióny za letáky, semináře, tašky a další propagační předměty. Studenty ani jeden z těchto způsobů propagace nepřiměl k tomu, aby jakkoli změnili názor na státní maturitu,“ řekla tehdy Právu mluvčí.

V úterý zdroj Práva ještě upozornil, že vůbec není jisté, jak se od podzimní generálky za 120 miliónů korun zlepšilo technické vybavení škol, respektive jak Cermat zamezil technickým chybám.

Uvedl: „Má škola povinnost provést kontrolu všech technických zařízení? Podepisuje ředitel nějaký protokol, že je to v pořádku? Posílá Cermat do škol techniky, kteří zkontrolují například scannery, kterými kvůli zanesení přicházely do Cermatu prázdné nebo černé listy místo vyplněných testů?“

Nanečisto na internetu

Už to pomalu vypadá, že Cermat s Dobešem nekomunikuje. Jak to nakonec se státními maturitami dopadne, se začneme dozvídat již brzy: 2. května odstartují ústními zkouškami. Od 30. května se pak budou v několika termínech konat testy a písemné práce.

Každý si může od úterka stáhnout z internetu cvičné testy a zadání písemných prací. Cermat je spolu se správnými odpověďmi zveřejnil na webu novamaturita.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám