Hlavní obsah

Maturanti jsou opět zmateni: Cermat avizuje jiné zkoušky, než jaké slíbil ministr

– Praha

Ačkoli se mohlo zdát, že po letošním rozhodnutí ministra školství Petra Fialy vrátit se od příštího roku k starému modelu maturit budou studenti klidnější, opak je pravdou. Maturitní centrum Cermat totiž na svém webu zveřejnilo pokyny k maturitám 2013, které se s tím, co ohlásilo ministerstvo, neshodují. Studenti proto zahrnují ministerstvo i Cermat dotazy.

Foto: cermat.cz

Stránky Cermatu s doporučením ministerstva

Článek

Zatímco ministr Petr Fiala v červenci avizoval, že maturity budou v příštích dvou letech jen v jedné verzi obtížnosti a ze dvou povinných předmětů, na webu Cermatu stojí, že povinné budou tři předměty v lehčí a těžší verzi. Tak měla původně maturita od příštího roku vypadat, Fiala ale po konzultaci s odborníky přistoupil ke změnám.

Podle mluvčího Cermatu Petra Habáně musela společnost zveřejnit staré informace, protože chystané změny ještě nejsou zakotveny v zákoně, a původní model tak stále platí. "Cermat se musí řídit platnou legislativou. Ve chvíli, kdy navrhované změny projdou celým legislativním procesem, stávají se samozřejmě určující i pro Cermat a přípravu maturit ve školním roce 2012/2013," řekl Habáň.

To je však studentům málo platné, mnozí z nich totiž opět neví, co mohou za rok u maturit čekat. Obracejí se proto s dotazy jak na Cermat, tak na ministerstvo školství. "Budoucím maturantům, kteří se na Cermat obracejí s dotazy na podobu maturity v příštím školním roce, zatím doporučujeme sledovat zpravodajství a samozřejmě stránky ministerstva a nové maturity, kde budou o případných změnách informováni v nejkratším možném termínu," dodal mluvčí Cermatu.

"Několik takových dotazů ministerstvo školství obdrželo," přiznal Patrik Kubas z tiskového odboru ministerstva. Stejně jako Cermat odkazují studenty na oficiální stránky zainteresovaných úřadů. Zároveň v úterý odpoledne na web přidali odkaz na chystané změny.

Reklama

Výběr článků

Načítám