Hlavní obsah

Matka nemusí vracet dítě otci do USA, rozhodl soud

Právo, ČTK, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Veronika Horváthová nemusí vrátit svého čtyřletého syna Adriana Santanu jeho otci do Spojených států. V úterý o tom rozhodl pražský městský soud, který tak potvrdil únorový verdikt Obvodního soudu pro Prahu 5. Horváthová syna odvezla z USA údajně proto, že ho otec týral.

Foto: Milan Malíček, Právo

Veronika Horváthová u městského soudu.

Článek

"Proti rozsudku se budeme odvolávat," uvedl advokát Pabla Ricarda Santany. Za to, že se spor táhl, a odloučení Adriana od otce se tudíž prodloužilo, mohou podle něj české orgány.

Předsedkyně senátu městského soudu Anisja Pillerová se ztotožnila s názorem soudu prvního stupně, že vydání Adriana do Ameriky by nebylo v jeho zájmu a mohlo by ohrozit zdraví dítěte.

Chlapec má dvojí občanství

Malý Adrian trpí psychosomatickou chorobou. Navíc neumí anglicky a své prarodiče, kteří by se o něj měli starat, prakticky nezná.

Adrian je občanem České republiky i USA a na základě dohody rodičů měl své obvyklé bydliště v San Francisku. Matka jej bez souhlasu otce přemístila do Česka.

Odůvodnila to tím, že byla spolu s dítětem vystavena domácímu násilí. Po rozhodnutích dvou soudů Horváthová syna devět měsíců skrývala, protože věřila, že soudci rozhodli v jejím případě špatně.

Ve styku s otcem chlapci nebrání

"Jsem ráda, že senát zohlednil především potřeby syna," uvítala rozsudek Adrianova matka Veronika Horváthová. "Byla bych ráda, kdyby to tím pro nás skončilo, ale obávám se, že manžel bude ve sporu pokračovat," řekla Právu. Zdravotní stav Adriana je podle ní stabilizovaný, změna prostředí by ho ale zhoršila.

Styku Adriana s otcem na českém území prý Horváthová nijak nebrání. Manžel o něj projevuje zájem vždycky, když se blíží další soudní jednání. Naposledy se viděli několikrát na přelomu února a března, když se konal poslední soud, dodala Horváthová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám