Hlavní obsah

Maškary v Hamrech vyrazily na obchůzku, lidé tam slavili masopust

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obyvatelé Hamrů na Chrudimsku slavili v sobotu masopust. Průvody maškar, které jsou jako regionální tradice na seznamu UNESCO, se pořádají v obci od nepaměti. Průvody maškar se ale ani v dnešní době neproměnily v komerční akci. Vyhrávala muzika, tančilo se, ale nebyly tu žádné stánky s horkým punčem, koláčky na prodej nebo jarmarečními cetkami. Přesto bylo jídla a pití dostatek.

Maškary v Hamrech vyrazily na obchůzku, lidé tam slaví masopustVideo: Ludmila Žlábková, Právo

 
Článek

Maškary, aby obešly všechna čísla popisná ve vsi, vyrazily už před osmou ráno. Nejprve si vyžádaly povolení od starosty, stejně jako se to dělo už v době Rakousko-Uherska. Jen v období druhé světové války byla tradice přerušena a obnovila se až v 60. letech minulého století. A nenarušil ji ani koronavirus.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Maškary během celého dne obešly všechna čísla popisná ve vsi.

„Protože ale bylo vše uzavřeno, tak masopust sice byl, ale nebyli tu lidi. Průvod jen prošel bez muziky a lidi jim zamávali zpoza okna,“ zavzpomínala Jindřiška Jančurová, když průvod zastavil u jejich domu. „Pojďte si nabídnout. Máme tu tlačenku, řízečky a šunku. Ta tlačenka je domácí, to tady dělá jeden pán. Pouze jitrniček a jelítek mám letos jen po dvou,“ láká paní Jindřiška, která nezapomněla připravit také koblihy.

„Koblížky už ale zmizely všechny. Děláme je doma. Speciální recept nemám. Já to dělám od oka,“ směje se Jindřiška Jančurová.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Masopustní obchůzka na Hlinecku

Přípravy na masopust v obci začínají už o žních. „Musí se posekat žito, aby z čeho bylo uplést sukně pro masky. Pak se připravuje sál, opravují a doplňují masky, vše je potřeba vyprat, vyžehlit, uvařit pohoštění. Hasiči, jejich manželky, všichni si pomáháme,“ řekl starosta Petr Stejskal.

V průvodu chodí pouze muži a jsou rozděleni na černé a červené masky. Nechybí tu kominíci, slamění, turci a ženuška. Všemu ale velí Laufr. „Já jsem Laufr a povolení k obchůzce máme od starosty. A víte, proč to povolil? Protože na podzim jsou volby a my bychom ho jinak nevolili,“ směje se Josef Trávníček, pro dnešní den ale hlava všeho dění.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

V průvodu chodí pouze muži.

Však musel vstávat o půl čtvrté ráno, aby všechno stihl a obchůzka včas začala. Právě brzké ranní setkání účastníků je v Hamrech masopustní tradicí.

„Laufra má dělat mladej, krásnej, svobodnej. Což splňuju jen ze dvou třetin. Jsem mladej a krásnej. Manželka už mě ulovila,“ směje se Laufr a prozradil, že tuto roli už dělá víc než třicet let. Ale to už muzika pokračuje o dům dál a vyhrává před dalším stavením.

Masopust byl původně třídenní svátek. Slaví se mezi Vánocemi a postní dobou před Velikonocemi. Letos Popeleční středa, kterou půst začíná, připadá na středu 2. března.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám