Hlavní obsah

Mašíni jsou opět navrhováni na řád

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jména šesti členů skupiny bratrů Mašínů by se letos opět mohla objevit na stole prezidenta Václava Klause mezi návrhy na udělení státního vyznamenání.

Foto: ČTK

Josef Mašín

Článek

Dva čeští občané, jeden z Prahy a druhý z Augsburgu, jsou zřejmě nejvytrvalejšími navrhovateli kandidátů na medaile, neboť již léta posílají do Sněmovny i Senátu žádost, aby zákonodárci zařadili na svůj seznam pro prezidenta kontroverzní Mašíny a jejich spolubojovníky. Letos pro ně žádají vyznamenání nejvyšší – Řád Bílého lva. Prezident ale rozhoduje podle svého uvážení, návrhy není nijak vázán.

O tom, zda vůbec Mašíni letos dostanou šanci, ještě není jasno, neboť k tomu je nutné, aby si některý z poslanců návrh osvojil. Pokud to nikdo neudělá, pak návrh spadne pod stůl a na Hrad se nedostane.

Rozhodování na konci května

„Výbor rozhodne na svém zasedání až koncem května a o tom, jaké návrhy pošle Sněmovna prezidentovi, budou poslanci hlasovat na červnové schůzi,“ řekla Právu místopředsedkyně Sněmovny a šéfka podvýboru pro státní vyznamenání Vlasta Parkanová (TOP 09).

Mašínové jsou přitom nejdéle čekajícími adepty, které vytrvale dosud předkládal pravicový Senát. Letos, kdy v horní komoře mají převahu soc. dem., zřejmě šanci mít nebudou.

Neocenil je Havel ani Klaus

Vyznamenání jim ale nikdy nedal ani Václav Havel a neocenil je ani Klaus. Ten je považuje za kontroverzní osoby, které štěpí společnost. Ocenění se dočkali jen jednou – když jim svou premiérskou medaili udělil Mirek Topolánek.

Loni členové vlády, včetně premiéra Petra Nečase, slovně ocenili na pohřbu Milana Paumera, člena skupiny Mašínových. Při té příležitosti slíbili prosadit zákon o protikomunistickém odboji.

Padesát návrhů na státní vyznamenání

Od občanů poslanci letos zatím dostali padesát návrhů na státní vyznamenání. Jako každý rok mezi nimi převládají příslušníci protifašistického i protikomunistického odboje. Neobjevili se tu žádní herci ani populární zpěváci, ze známých jmen zakladatel baby-boxů Ludvík Hess, motocyklový závodník František Šťastný či fotograf Jan Saudek.

Na udělení Medaile za hrdinství je navržen policista Robert Závěšický, který loni pacifikoval útočníka v krnovské směnárně a byl při tom zraněn granátem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám