Hlavní obsah

Marvanová opustila US-DEU

Právo, luk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Bývalá předsedkyně Unie svobody Hana Marvanová se rozhodla opustit US-DEU. Učinila tak již 12. května, ale aby nepoškodila stranu před evropskými volbami, oznámila to až nyní. Důvodem jejího odchodu je nespokojenost s vedením strany.

Foto: Jana Matějíková

MHD zdarma

Článek

 "Víte, že jsem již před dvěma roky nesouhlasila se směrem, který si unie vybrala. Říkala jsem, že vstupem do vlády nebude unie moci dostatečně prosazovat svůj program, což budou voliči vnímat, že zradila svůj program a opustí ji," řekla v úterý.

 Jak dále Marvanová uvedla, její dlouhodobá kritika vedení strany nenechází odezvu a tak přestala věřit, že by se mohla unie změnit. "Dospěla jsem k názoru, že není vůle ke změně politiky Unie svobody-DEU," řekla s tím, že nebude na podzim kandidovat do Senátu za žádnou stranu, ani nehodlá přestoupit do jiné politické partaje.

Unii opouštějí zakladatelé

Z unie již před několika měsíci vystoupili poslanci Tomáš Vrbík a Marian Bielesz, kteří však zatím zůstávají členy sněmovní frakce US-DEU. Rovněž řada politiků, kteří byli dříve ve vedení Unie svobody, již ve straně není.

Z bývalých místopředsedů je to například Jiří Lobkowicz, který se po odchodu podílel na vzniku Cesty změny, nebo senátor Robert Kolář, který byl místopředsedou unie v letech 2001 až 2003. Stranu opustil kvůli tomu, že nesouhlasí s jejím působením ve vládě s levicovou ČSSD. Stranu opustil i jeden z jejích zakladatelů, spolutvůrce politického programu a rovněž bývalý místopředseda Petr Matějů. Ten svůj odchod vysvětlil tím, že unie se vzdaluje principům, na kterých vznikla, a obětuje je výhodám plynoucím z podílu na moci.

Reklama

Související články

Mareš se vzdal vedení US-DEU

Víkendový propad vládních stran v eurovolbách má svou první politickou oběť. V pondělí oznámil svou rezignaci předseda Unie svobody-DEU Petr Mareš, jehož...

Výběr článků

Načítám