Hlavní obsah

Martinů má oslabený mandát, říkají anonymně policejní šéfové

Právo, Radim Vaculík

Je Oldřich Martinů mužem na svém místě, nebo naopak jeho odchod z postu policejního prezidenta může policii pomoci? Názory šéfů elitních policejních útvarů se různí. Někteří volají po změně, jiní zůstávají loajální.

Článek

Každopádně všichni, které se Právu podařilo kontaktovat a nynější situaci v policii okomentovali, nechtěli vzhledem ke své otevřenosti zveřejnit jména.

Podle jednoho z nich si šéfové útvarů moc dobře uvědomují, že Martinů nemá pro jednání s nimi například o rozpočtu jednotek na příští rok tolik potřebnou podporu ministra vnitra Radka Johna (VV), který naopak žádá, aby policejní prezident na funkci rezignoval.

„Současný stav je neudržitelný. Jestliže má (Martinů) nějaký mandát, tak hodně okleštěný a nedovedu si představit, že by to tak mělo jít dál. Potřebujete mít v zásadních věcech, jako je rozpočet, ministra za svými zády. Je potřeba člověk, který ten mandát dostane,“ míní šéf jednoho z útvarů.

„Mám podobný pocit,“ podotkl další. „Optimální stav by byl, pokud by prezident měl za sebou podporu ministra i dostatek financí, ale realita je jiná a my s tím nějak musíme žít,“ doplnil.

Další vidí problém nikoli jen u samotného Martinů, ale v celém vrcholném vedení policie a v jeho špatné vzájemné komunikaci.

„Důvěra uvnitř sboru je celkově narušena a určitě jednoznačně nese svůj díl odpovědnosti i policejní prezident,“ uvedl tento policista.

John mu vyčítá zahraniční cesty

John zdůvodňuje svůj požadavek na odchod Martinů devatenácti důvody, které ovšem veřejně nechtěl sdělit.

Podle včerejších Lidových novin ministr policejnímu prezidentovi vyčítá například zahraniční cesty do exotických zemí v době škrtů nebo nesplnění rozkazu, aby Martinů propustil třicet procent lidí z policejního prezidia.

Policie pod jeho vedením prý také není schopná získat peníze z trestné činnosti či sestavit smysluplný rozpočet na příští rok.

Právě o něm přitom podle zjištění Práva nyní policejní prezident mimo jiné jedná s řediteli celorepublikových útvarů, což prý všichni do jednoho kvitují s povděkem.

„Naše zásadní vleklé výhrady byly i kvůli nekomunikaci, a pokud bude takto fungovat, tak budeme svoji práci dělat lépe,“ myslí si další z policejních funkcionářů.

Jiný z Právem oslovených ředitelů útvarů podle svých slov neřeší, jestli má nebo nemá Martinů mandát a podporu od ministra.

„Já se na to nemohu takto dívat, mně to musí být jedno, musím se starat o fungování našeho útvaru. A v současnosti je jediným nadřízeným, s kým mohu o další budoucnosti jednat a domlouvat, co bude třeba příští rok, policejní prezident,“ poznamenal ředitel.

Sám za sebe prý viděl větší problém u bývalého náměstka pro službu kriminální policie a vyšetřování a nyní Johnova ministerského náměstka pro mezinárodní vztahy Viktora Čecha.

Byl to on, kdo byl prostředníkem mezi šéfy útvarů a policejním prezidentem a kdo měl u Martinů zajistit, aby splnil požadavky elitních jednotek. Jenže i sám Čech přiznal, že se mu to nepodařilo.

Podle nejmenovaného ředitele útvaru byl Čech při vyjednávání s Martinů málo průbojný.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám