Hlavní obsah

Martin Pecina: Žádné přemety na ministerstvu nechystám

Právo, Jan Trojan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nynější šéf antimonopolního úřadu Martin Pecina je nevržený na post ministerstva vnitra v úřednické vládě Jana Fischera.

Článek

Je jisté, že budete ministrem vnitra?

To jste se přišel zeptat na špatnou adresu, pan premiér Jan Fischer sedí v Hrzánském paláci, spletl jste si nejen budovu, ale i město. To já opravdu nemůžu vědět.

Ptám se tedy, jestli máte nějaké konkrétní informace.

Já jsem se ve středu díval na televizi, když pan předseda ČSSD Jiří Paroubek říkal, že jsem na seznamu navržených ministrů. Věděl jsem to už předem. Část lidí v seznamu samozřejmě znám osobně. Pan Fischer musí udělat z vlády živoucí organismus, takže závěrečné rozhodnutí je podle ústavy zcela jistě na něm. Já jen vím, že mě sociální demokracie navrhla na post ministra vnitra.

Budete jednat s ministrem Ivanem Langrem?

Víte, jednou jsem zažil předání funkce, které trvalo hodinu, a pak jsem už toho člověka nikdy neviděl. Bylo to tady na Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), když mi funkci předával Josef Bednář. Hodinu se mnou hovořil, pak mě vyhodil z kanceláře a druhý den už tam nebyl. Takto bych to skutečně neviděl, s panem Langrem jsem si nikdy nic neudělal. Kdybych ministerskou funkci přebíral u něho, nevidím vůbec žádný důvod, proč bychom spolu neměli komunikovat.

Jaké problémy na vnitru vnímáte? Co byste chtěl zlepšit?

Můj problém je, že mám informace pouze z médií. Když jsem byl v Praze, tak jsem se o resort vnitra nezajímal, byl mimo výseč toho, co jsem dělal. Když jsem teď v Brně, přirozeně vím o veřejných zakázkách, které na resortu probíhají a podobně, ale že bych měl hlubokou znalost reálných problémů na vnitru, nemám, ani mít nemohu.

Samozřejmě vím, jaká je struktura policie, hasičského záchranného sboru a dalších složek, to už jsem se snažil nastudovat. Vím, jaké se tam řeší hlavní úkoly, vím, v jakém stavu je elektronizace státní správy, zavádění datových stránek.

Ale jaké jsou problémy k řešení, to se dozvím, až tam dosednu a začnu analyzovat zevnitř. Kdybych šel s představou, že udělám noc dlouhých nožů a všechno obrátím, to by asi bylo špatně, to není můj styl. Nejdu na ministerstvo vnitra dělat nějaké zásadní koncepční přemety, nejdu s vizí zásadní reformy. A představa, že přijdu a vyměním pět náměstků, je absurdní.

Máte zajištěno, že se vrátíte z vlády na svůj post předsedy ÚOHS?

Dostal jsem informaci, že by se měl najít mechanismus, který zajistí pro mě i ostatní, aby se mohli vrátit. V opačném případě by lidé nešli do nejistoty. U mě je zásadní komplikace, nemohu řízení na dobu určitou předat svému zástupci. Můj podpis pod druhostupňovými rozhodnutími antimonopolního úřadu je nezastupitelný. V okamžiku, kdy se vzdám mandátu, těžko může být úřad půl roku bez předsedy. Potom by správní řízení netrvala čtyři měsíce, nýbrž rok. V případě jmenování nového předsedy na šest let bych se vrátit nemohl. Je to spíše o uvažování právníků na úřadu vlády. Očekávám, že mně pan Fischer sdělí, jak to vidí on.

Jak chápete nestranickost nového kabinetu?

Jestli jsem byl navržen soc. dem. a budu akceptován ODS na tento choulostivý resort, je to známka toho, že všichni uznávají, že tři a půl roku ve funkci se skutečně chovám neutrálně a nestraním žádné politické straně nebo žádné straně sporu. Nadstranicky se budu chovat i v případě, budu-li jmenován ministrem vnitra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám