Hlavní obsah

Martin Marcin, Patrik Štěpánek a Kamil Beneš. Těla padlých hrdinů dopraví do Česka speciál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Armádní speciál dopraví ve středu do Prahy ostatky tří vojáků, kteří padli za oběť sebevražednému útočníkovi na východě Afghánistánu. Příletu se zúčastní Miloš Zeman. Uvedl to zástupce náčelníka generálního štábu generálmajor Jiří Verner při nedělním briefingu k útoku. Ten současně zveřejnil jména padlých vojáků. Byli to rotný Martin Marcin a desátníci Patrik Štěpánek a Kamil Beneš.

Tisková konference zástupce náčelníka Generálního štábu Jiřího Vernera k úmrtí tří českých vojáků v AfghánistánuVideo: ČTK

 
Článek

„Tito vojáci jsou pro nás hrdinové, zahynuli při boji proti terorismu tisíce kilometrů daleko od svých rodin a my považujeme tento boj za velice zásadní a důležitý,” řekl Verner.

Foto: David Ryneš, Novinky

Provincie Parván

Trojice vojáků zahynula při běžné hlídce v okolí vojenské základny Bagrám v provincii Parván na východě země.

„Ten útok byl nenadálý, byla v podstatě spatřena pouze jedna osoba, která se odpálila v prostoru, který byl bohužel vybrán tak, že následky byly skutečně fatální,” přiblížil Verner situaci. Oběťmi útoku jsou i dva afghánští a jeden americký voják, kteří jsou po operaci v místní nemocnici. [celá zpráva]

Atentátník byl sotva dospělý

Atentátníkovi bylo okolo 18 let. Podle listu The New York Times to řekl místní bezpečnostní činitel. Výbuch byl podle něho tak silný, že tlakovou vlnou bořil okolní hliněné zdi.

K útoku se přihlásilo radikální islamistické hnutí Tálibán, které podniká podobné atentáty proti členům mise NATO či afghánským bezpečnostním silám. Táliban v prohlášení podle agentury Reuters uvedl, že zabil osm "amerických okupantů".

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nedělní průjezd konvoje NATO afghánskou provincií ParvánVideo: AP

V Afghánistánu už padlo třináct českých vojáků, první v roce 2007. Nejhorší útok si v roce 2014 vyžádal pět obětí.

Severoatlantická aliance vede v Afghánistánu nebojovou misi Rozhodná podpora. Vojáci NATO nevedou v zemi bojové operace, podporují ale afghánské bezpečnostní síly. Česká armáda má nyní v zemi mandát na 250 vojáků, kteří působí v Kábulu a na základně Bagrám

Reklama

Výběr článků

Načítám