Hlavní obsah

Marksová otočila, Klokánky mají šanci na dotaci

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda bude ve středu opět hlasovat o mimořádné dotaci, o kterou pro Klokánky žádá jejich zřizovatel Fond ohrožených dětí. A Klokánky mají větší šanci než loni. Návrh na poskytnutí dvacetimiliónové dotace předkládá ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD). Ta loni nechtěla Klokánkům peníze poskytnout.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová

Článek

Jak ale sama ministryně Právu řekla, přesvědčilo ji úterní jednání, kterého se za Fond ohrožených dětí zúčastnili ředitel Jan Vaněk a Hanka Kupková, společně s Marksovou přišel i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

„Na základě podkladů FOD jsme uvěřili, že nové vedení skutečně organizaci stabilizuje a postupně umořuje dluh, který způsobilo staré vedení. Dotace pomůže této organizaci dál existovat a splácet dluh,“ uvedla pro Právo Marksová.

Krytí personálních nákladů

„Mimořádnou dotaci zamýšlí FOD využít na krytí personálních nákladů, především odvodů na sociální pojištění,“ píše se v odůvodnění, které má Právo k dispozici.

Klokánky se potýkaly s dluhem 127 miliónů korun, mimo jiné právě na odvodech na sociálním a zdravotním pojištění. Většinu z těchto dluhů zřejmě způsobilo bývalé vedení v čele s Marií Vodičkovou, zakladatelkou Klokánků.

Nepomohla ani novela zákona

Azylům pro opuštěné děti nepomohla novela zákona o sociálně-právní ochraně dětí, podle které jednotlivá zařízení přicházejí o příspěvek, pokud v něm děti zrovna fyzicky nejsou (například jsou-li v nemocnici či na dlouhodobé propustce).

Fond ohrožených dětí dlouhodobě tlačí na ministerstvo práce, aby novelu změnil.

Umořit dluh Klokánkům pomohl prezident Miloš Zeman, když jim věnoval 2,5 miliónu korun z prezidentského fondu určeného ke splácení státního dluhu.

Reklama

Výběr článků

Načítám