Hlavní obsah

Mapa cestovatele pro návrat Čechů končí, podmínky se mění

Od úterý se Češi přestávají řídit při návratu ze zahraničí tzv. cestovní mapou. Plně očkovaní lidé a ti, kteří prodělali covid v posledních šesti měsících, se mohou vracet do Česka bez jakýchkoliv omezení. Neočkovaní budou řešit pouze to, zda se vracejí ze zemí EU nebo ze zemí mimo unii. Dosud byly země hodnoceny podle míry rizika a byla jim přiřazena některá z barev od zelené po tmavě červenou.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pražské ruzyňské letiště Václava Havla

Článek

Povinnost vyplnit příjezdový formulář ale mají všichni, kdo se vracejí veřejnou dopravou, a to bez ohledu, z jaké země se vracejí, či zda jsou nebo nejsou očkovaní. Nebudou ho ovšem muset vyplňovat lidé, kteří cestují individuální dopravou.

Neočkovaným při návratu ze zemí EU bude stačit při vstupu do Česka antigenní test. Pokud se dotyčný bude vracet individuální dopravou, nemusí tuto povinnost splnit. „Předvstupní antigenní test nemusí podstoupit osoby, které do ČR cestují z unijní země individuální dopravou,“ napsalo ministerstvo. Platnost antigenních testů bude 24 hodin. Povinnost se ruší v případě maximálně dvanáctihodinových cest a pro tranzit.

Pokud se neočkovaný cestovatel bude vracet z mimounijních zemí, musí mít PCR test a další PCR test musí následně podstoupit pátý až sedmý den po návratu z mimounijní země.

Barvy už jen informativní

Mapa cestovatele, kde jsou země rozřazeny do barevných kategorií podle míry rizika nákazy koronavirem, bude relevantní pouze pro vstup cizinců. Pro české občany bude mít pouze informativní význam. Ministerstvo je aktualizuje každý pátek. Většina evropských zemí je v kategorii s velmi vysokým rizikem nákazy.

Cestovatelská mapa zůstává červená

Domácí

Za očkované se považují lidé, kteří mají maximálně 270 dní od ukončené vakcinace. Certifikát platí neomezeně po posilovací dávce a u osob do 18 let věku. Lidé očkovaní mimo Evropskou unii a ti, kteří prodělali covid v zahraničí, si musí ověřit, zda je jejich certifikát uznávaný.

Reklama

Výběr článků

Načítám