Hlavní obsah

Manžel expremiérky Tymošenkové získal azyl v ČR

Aktualizováno

Manžel bývalé ukrajinské premiérky Julije Tymošenkové, která byla loni odsouzena k sedmiletému trestu vězení, získal azyl v České republice. V pátek to na tiskové konferenci v českých Budějovicích potvrdil ministr vnitra Jan Kubice.

Foto: Profimedia.cz

Julije Tymošenková se svým manželem Olexandrem

Článek

"O azylu pana Tymošenka už jsme jednali. Mohu potvrdit, že pan Tymošenko podal před několika měsíci na ministerstvo vnitra žádost o politický azyl a dnešního dne mu bylo kladně vyhověno,“ řekl Kubice.

Prý se nedomnívá, že by rozhodnutí mělo nějak výrazně ovlivnit mezinárodní vztahy. „Je to však otázka spíš na ministerstvo zahraničních věcí. Pana ministra jsem o rozhodnutí už informoval,“ poznamenal Kubice.

"Doufám, že nebudou nějaká opatření, která opravdu nejsou na místě," citovala ČTK reakci ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09) na možné zhoršení vztahů obou zemí.

Expremiérka dostala sedm let

Olexandr Tymošenko požádal podle informací Práva o azyl loni koncem roku. Narozdíl od své choti nebyl v minulosti veřejně činný. [celá zpráva]

Jeho manželka byla ve vlasti odsouzena za podpis smluv o dodávkách plynu s Ruskem v lednu 2009, jež byly údajně pro Ukrajinu nevýhodné. Proces sám i verdikt vyvolaly pobouření ukrajinské opozice i ostrou kritiku v zahraničí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Julije Tymošenková se svým manželem Olexandrem u volebVideo: Reuters

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám