Hlavní obsah

Máme právo dostudovat, rozčilovali se studenti zrušeného programu na UJAK

Stanovisko Akreditační komise (AK), která nesouhlasila s prodloužením studijního programu speciální pedagogika na Univerzitě Jana Amose Komenského (UJAK), nelze zvrátit, uvedla ministryně školství Kateřina Valachová. Ta se v sobotu účastnila demonstrace zhruba dvou stovek studentů, kteří protestovali proti rozhodnutí komise. Ministerstvo chce studentům zajistit místa na jiných vysokých školách, aby mohli vzdělání dokončit.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Studenti speciální pedagogiky Univerzity Jana Amose Komenského protestovali proti rozhodnutí Akreditační komise o neprodloužení akreditace oboru.

Článek

Protestující studenti zaplnili malé náměstí mezi budovou ministerstva školství a muzeem hudby v Karmelitské ulici. Při demonstraci například křičeli hesla "Máme právo dostudovat". Před účastníky nejprve vystoupili rektor Luboš Chaloupka a prorektor Petr Kolář. Zástupci vysoké školy ve svých projevech označili rozhodnutí akreditační komise za nesprávné či nezákonné.

Zástupci studentů pak předali ministryni dopis, kde mimo jiné zdůrazňují, že jim zbývá osm měsíců do konce studia, které nechtějí opakovat od začátku. Jsou to většinou učitelé, kteří si musí ze zákona doplnit pedagogické vzděláni.

Ministryni se nelíbí, jak v kauze postupuje vedení školy. To podle ní se studenty špatně komunikuje a nehledá řešení, jak se dostat z kritické situace ven.

„Kromě proseb směrem ke mně jsem neslyšela nic, co by vám mělo reálně od 1. října pomoci, abyste dostudovali. To je realita," řekla Valachová studentům. Ministryně jedná s ostatními veřejnými školami o tom, aby studenti UJAK mohli dostudovat tam.

Reklama

Výběr článků

Načítám