Hlavní obsah

Mám radost, že jsme nyní kompaktní tým, těší Zimolův odchod Netolického

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Politické grémium sociálních demokratů v pátek odpoledne řešilo situaci po odstoupení prvního místopředsedy strany Jiřího Zimoly. Ten konec ve vedení oznámil ve středu. Jeho kompetence by měl nyní převzít místopředseda strany a poslanec Roman Onderka. Další z místopředsedů Martin Netolický po jednání uvedl, že má radost, že jsou konečně kompaktní tým.

Foto: ČTK

Zleva místopředseda Roman Onderka, předseda Jan Hamáček a místopředsedové Jiří Zimola a Martin Netolický na zasedání ústředního výkonného výboru ČSSD v Hradci Králové

Článek

„Politické grémium vzalo krok Jiřího Zimoly na vědomí a pověřilo zastupováním předsedy ČSSD místopředsedu Romana Onderku,” řekl po jednání šéf strany Jan Hamáček s tím, že jde o formální věc ve chvíli, kdy bude potřeba zastoupit předsedu strany.

Netolický: Jen vytvářel dojem, že je nejpracovitější

Velmi dobře naladěný byl před i po jednání místopředseda a pardubický hejtman Martin Netolický. „Jsme nyní kompaktní tým a z toho mám radost,” řekl Netolický na dotaz, zda má z odchodu Zimoly radost.

„Nemyslím si, že je to neřešitelná situace. Každý jsme nahraditelný a zastupitelný. Jsme schopní se v této situaci dohodnout,” reagoval při příchodu na jednání grémia dobře naladěný místopředseda, podle něhož úkolů, které Zimola zastával, zas tolik nebylo.

„Nemusíme si zas moc povídat o tom, jaké kompetence měl, protože pan kolega sice vytvářel dojem, že je nejpracovitější, nicméně máme trochu jiné zkušenosti. Myslím, že debata o tom bude velmi rychlá,” dodal Netolický.

Řeč byla i o Čapím hnízdě

Jednání podle něj bylo naplánováno i bez ohledu na Zimolovo rozhodnutí a vedení se tak zabývalo i jinými věcmi. Prý třeba novinkami v kauze Čapí hnízdo, která se týká premiéra Andreje Babiše a podezření na podvodem získanou dotaci.

Pozornost v souvislosti s Čapím hnízdem v posledních dnech vzbudil článek zveřejněný na serveru bývalého novináře Mladé fronty Dnes (MfD) Marka Přibila, v němž se tvrdí, že kauza vznikla na popud někdejšího ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD).

Článkem, který je postavený na tvrzení čtyř policistů, s nimiž prý redakce komunikovala skrze jejich zmocněnce či telefonicky, se podle ministra vnitra a šéfa ČSSD Hamáčka zabývá policie a možná skončí u Generální inspekce bezpečnostních sborů. Podle Hamáčka by totiž tito policisté zřejmě vůbec neměli mít informace ze spisu ke kauze. Také Chovanec uvedl, že podá podnět policejní inspekci, aby se tvrzením policistů zabývala.

Přibila v minulosti nechvalně proslavily nahrávky nejasného původu, které se objevily na twitterovém účtu Julius Šuman, na nichž se domlouvá s tehdejším vlastníkem MF Dnes Andrejem Babišem na vydání článků očerňujících ČSSD.

S materiálem ke kauze Čapí hnízdo přišel i Český rozhlas, který přinesl přehled hlavních důkazů, s nimiž policie v kauze pracuje. Je prý mezi nimi třeba interní zpráva banky HSBC, výpis s Babišova účtu, dokumenty o angažmá pracovníků Agrofertu nebo výpovědi svědků, podle nichž chodil Babiš na stavbu farmy.

Zimolova „mission impossible”

Odchod z vedení strany oznámil Jiří Zimola ve středu. Zvolen do pozice 1. místopředsedy byl letos s únoru. Podle svých slov chtěl od základů změnit fungování ve straně, ale nepovedlo se mu to.

„Byl jsem bezpochyby zosobněním naděje sociálních demokratů na tolik potřebné změny ČSSD po volebním výprasku po parlamentních volbách,” řekl o sobě. [celá zpráva]

„Jakákoliv potřebná změna v ČSSD je při současném rozložení sil ve vedení mission impossible,“ prohlásil.

Oslovení členové soc. dem. neočekávají, že Zimola bude nyní v klidu přihlížet dění. Obecně se má za to, že tento jeho krok směřuje k přípravě na návrat a k jeho kandidatuře na předsedu strany. [celá zpráva]

Toho, společně s novým vedením, si bude ČSSD volit příští rok v březnu. Ačkoliv Zimola uvedl, že nyní jeho kandidatura na předsedu strany není na stole, úplně ji nevyloučil.

Reklama

Výběr článků

Načítám