Hlavní obsah

Malý Péťa po autonehodě ochrnul. V léčbě mu pomáhá speciálně vycvičený pes

Novinky, nšt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do věku tři a půl roku byl Péťa zcela zdravé, šťastné a spokojené dítě. Rád kopal do balónu a těšil se ze života. V jedné vteřině se mu však obrátil život vzhůru nohama. Když se s rodiči vraceli z dovolené u moře, měli těžkou havárii - otec zemřel a Péťa utrpěl vážné poranění páteře. Zlepšit jeho stav se lékaři snaží pravidelnými rehabilitacemi a také mu pomáhá asistenční pes, díky němuž se Péťovi vrátil do ruky cit.

Canisterapie pozitivně působí na Péťovo psychické i fyzické zdraví Video: Novinky

 
Článek

„Protože Péťa trpěl ekzémy, rozhodli jsme se s manželem, že ho vezmeme k moři. Z pracovních důvodů jsme to nestihli v sezóně, tak jsme odjeli v říjnu. Letěli jsme z Mnichova, a když jsme se vraceli, měli jsme autonehodu. Já jsem s Péťou spala, takže ani jeden přesně nevíme, co se stalo,“ řekla Novinkám matka chlapce Monika Kašparová.

Tu po nehodě záchranáři ihned společně se synem převezli vrtulníkem do nemocnice.

„Manžela se lékařům bohužel zachránit nepodařilo a na místě zemřel. Já jsem přišla o jednu ledvinu, mám stabilizovanou krční páteř. Péťa je na tom bohužel hůř,“ popsala Kašparová.

Péťa utrpěl závažné poranění páteře, které si vyžadovalo operaci. „Když jsme s ním začali pracovat tak nebyl schopen se ani otočit,“ řekla primářka neurorehabilitační kliniky AXON Jarmila Zipserová.

Pes terapeut

V zájmu zlepšení psychického i fyzického stavu doporučili paní Kašparové pro Péťu canisterapii, tedy léčbu pomocí psa.

„Bastík byl vycvičen k tomu, aby Péťovi zlepšil jemnou motoriku. Každému, kdo přijde, olízne ruku, protože ví, že se tím stimulují nervová zakončení. Po čtrnácti dnech po přivezení psa začal Péťa na ruce opět cítit pohyby. I přestože dlaň nesevře, díky Bastíkovi se mu zlepšila citlivost,“ pokračovala Kašparová.

Foto: Novinky

Péťa během canisterapie.

Práce s asistenčním psem se výrazně od práce s běžným psem liší, a to v mnoha ohledech. „Trénink probíhá neustále a vy musíte striktně dodržovat pravidla, která trenér nastavil. Bastík je vycvičen na to, aby podával Péťovi všechny možné věci, a to dokonce i křehké. Když se mu vloží ruka do tlamy, tak ví, že nesmí skousnout,“ řekla.

Kvůli tomuto výcviku nemůže Bastík například aportovat klacek nebo si hrát ve smečce společně s ostatními psy. „Ví, že je pro něho největší zábavou a vzrušením možnost pomáhat svému pánovi,” uzavřela Kašparová.

Reklama

Výběr článků

Načítám