Hlavní obsah

Maltézští rytíři Březiněves nedobyli, boj o pozemky je u soudu

Právo, Oldřich Danda
Praha

Maltézští rytíři nemají vyhráno a mohou ještě o lukrativní pozemky v pražské Březiněvsi přijít. Ve čtvrtek překvapivě oznámila šéfka Státního pozemkového úřadu (SPÚ) Svatava Maradová, že soudně napadli rozhodnutí své krajské pobočky. Ta na konci listopadu rozhodla, že maltézskému rytířskému řádu zatím vydá 46 z požadovaných 180 hektarů.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Starosta Březiněvsi Jiří Haramul s pozemkovou knihou

Článek

Pozemky rytíři již získali a katastrální úřad je na ně přepsal, ale soud může celý případ přehodnotit a nařídit pozemky vrátit.

SPÚ zatím podal žalobu na vydání jednoho pozemku o rozloze 0,8 hektaru, ale podle Maradové zvažují žalovat i zbývající rozhodnutí.

„Věříme, že nezávislý soud posoudí, zda argumenty krajského pracoviště pro vydání byly dostatečně silné zvláště v otázce nástupnictví řádu a v posouzení vzniku majetkové křivdy vzhledem k rozhodnému období,“ uvedla Maradová.

Řád žádal v Březiněvsi:
o 180 hektarů, přičemž 46 již dostal
dalších 34 hektarů odmítl pražský pozemkový úřad vydat
o 54 hektarech bude teprve rozhodovat a v případě zbývajících 46 hektarů musí soud rozhodnout, zda v současnosti patří státu nebo Praze

Vyjádření maltézského řádu se ve čtvrtek Právu nepodařilo získat. Starosta Březiněvsi Jiří Haramul (ANO) rozhodnutí vítá. „Nečekali jsme, že by nadřízený zažaloval podřízený orgán. Je to správná věc, protože to rozhodnutí přísluší jen soudu,“ řekl Právu.

Sporné sloučení?

Dodal, že neměli příliš možností, jak se bránit, a proto na konci roku podali trestní oznámení proti neznámému pachateli.

Foto: ti, Právo s použitím Březiněveského zpravodaje

O co usilují Maltézští rytíři v Březiněvsi

SPÚ svou žalobou vyšel vstříc kritice obce. Ta dlouhodobě argumentuje tím, že současný Suverénní řád maltézských rytířů není totožný s historickým Konventem kněží rytířského Maltézského řádu v Praze, kterému majetek patřil.

Řád se hájí tím, že 18. prosince roku 2012 – tedy již po schválení restitučního zákona, ale těsně před tím, než na Nový rok 2013 začal platit – došlo ke sloučení Konventu se Suverénním řádem. Pražský pozemkový úřad ve svém listopadovém rozhodnutí napsal, že toto sloučení akceptoval.

Obec proti vydání dlouho bojovala také s argumentem, že o konfiskaci majetku stát rozhodl 24. února 1948, ale zákon o církevních restitucích dovoluje vydávat pouze majetek zabavený mezi 25. únorem 1948 a 1. lednem 1990.

Pražský pozemkový úřad ale přijal právní názor maltézských rytířů, kteří říkají, že byli o konfiskaci úředně zpraveni až 5. března 1948. S tím nesouhlasí právníci i politici.

Skoro hotovo a záplava žalob

Maradová ve čtvrtek oznámila, že proces vydávání církevního majetku jde do finále, protože SPÚ už vyřešil 95 procent žádostí. Celkově už úřad vydal 44 264 pozemků o celkové výměře 32 729 hektarů a 94 staveb. Odmítl vydat 7645 hektarů.

Také Lesy ČR oznámily, že mají až na výjimky hotovo. Zatím rozhodly, že vydají 102 tisíce hektarů lesů, 18 tisíc hektarů se k vydání chystají a 30 tisíc hektarů, které v minulosti patřily řádům, jichž se dotkly konfiskační dekrety, nevydají.

Podle prvního náměstka ministra zemědělství Jiřího Jirsy bude rok 2016 a další roky „ve znamení soudních sporů“ státu s církvemi. Zatím bylo na stát církvemi podáno 323 žalob. Největší část – 237 případů – se týká tzv. blokačního paragrafu, kdy původně církevní majetek přešel v rozporu se zákonem do rukou obcí a krajů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám