Hlavní obsah

Malé volby

Novinky, Jiří Hanák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pomalu se blíží volby do části Senátu a do krajských zastupitelstev, v části Prahy a na Znojemsku se volili náhradníci za senátory Zielence a Železného už včera a dnes. Říká se tomu "malé" volby.

Článek

 Dvě největší strany se však už nyní do sebe zakously jako bojoví psi, takže člověka napadá, co budou dělat před volbami velkými do Sněmovny? Dá se to ještě stupňovat? Snad už jen zřizováním oddílů pro pouliční bitky.

V tomto závodě zatím s převahou vede ODS. Spisovatel Ludvík Vaculík v jednom předlistopadovém fejetonu psal o propagandistických erárních sračkometech. Myslel tím tehdejší zpravodajská média. V době nezávislého tisku ty sračkomety suplují sami čelní představitelé ODS. Českou společnost plošně postřelují salvami o grosstapu, policejním státu, o nebezpečí návratu před listopad, a dokonce straší návratem socialismu a nacismu(!).

Připomíná to sice pískání hloupého bázlivce v lese, atmosféru to však zaneřáďuje znamenitě a obávám se, že ten smrad pronikne i za hranice.

 ČSSD jako by se tomu radostně přizpůsobila. Nějaký uvážlivý Grossův poradce měl svého šéfa před rozdáváním košťat na Řípu varovat, že s tímto nářadím "pracovali" už Lenin, Hitler i Gottwald. "Vymést ten binec na krajích," doprovázel slovně premiér onu košťatovou férii. A já hlupák, o jehož hlas také usilují, jsem si myslel, že mi nabídnou něco programově konkrétního. Konkrétní jsou však leda komerčně placení zpěváci, angažovaní ČSSD. Je to jasné: Michal David zazpívá svá Poupata a já budu mít důvod volit ČSSD. Tak je to myšleno?

Součástí kampaně se zásluhou ODS stal i údajný pokus Topolánkových emisarů o podplacení koaličního poslance Kořistky. Poté, co oba strávili několik hodin v zadržovací vazbě, prudce ohřívají své dřívější tvrzení, že o penězích mluvil - Kořistka. Klasický počin čerta, který si komži oblékl a ocasem na mši zvoní! A přitom by stačilo, aby šli na detektor lži a tak vyvrátili Kořistkův trumf. Místo toho zůstává u grosstapa a policejního státu. Protože on ten detektor se lehce oblafnout nedá. Je to hloupé, ale bezpečné.

Volby znamenají výběr. O nabídce dvou největších stran jsme hovořili. O lidovcích v Praze 4 (včerejší a dnešní doplňovací volby do Senátu) není slyšet a US-DEU se zřejmě odebrala do Pelhřimova, aby viděla, do čeho jde. Ostatní strany nabízejí second hand. Volební účast bude jistě vysoká.***

Reklama

Výběr článků

Načítám