Hlavní obsah

Malé strany zuří, že je Klaus nepozval

Praha

Lídři malých stran zuří, že je prezident Václav Klaus nepozval k sérii novoročních schůzek na Pražský hrad. Rozzlobilo je, že pozvánku dostali jen šéf ODS Mirek Topolánek a předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

Předáci KSČM, TOP 09 a zelených na to reagovali ostrou kritikou Klause. Nahrává podle nich ODS a ČSSD a připravuje půdu pro velkou koalici.

"Není divu, vždyť prezident Klaus směřuje svou politiku roky ke koalici těchto dvou stran. Jde především o to, aby nynější kartel moci udržel své pozice," řekl šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg prostřednictvím mluvčího své strany.

Kritiku si Klaus vysloužil i od šéfa KSČM Vojtěcha Filipa. "Já to sice chápu, že zve představitele zakryté velké koalice, ale jinak to považuji za ústavní exces," uvedl. Vláda je podle něj oficiálně nepolitická, a prezident proto buď neměl Topolánka s Paroubkem vůbec zvát, nebo měl oslovit šéfy všech parlamentních stran. Rolí prezidenta by nemělo být usmiřovat ODS a ČSSD, a posvěcovat tak velkou koalici, míní předseda komunistů.

Liška je rád, nebude prý mít zkažený Nový rok

Ostrý vzkaz měl pro Klause i šéf zelených Ondřej Liška, jehož strana se spolu s ČSSD a ODS podílela na vzniku úřednického kabinetu. "Jsem rád, že nás prezident nepozval, už jsem se bál, že budu mít zkažený Nový rok," napsal Liška v sms zprávě. Klausovi připomněl, že před svým znovuzvolením "básnil" o tom, jak bude nadstranický. "Libuje si přitom ve stranických hrách a spolupracuje jen s těmi, kdo mu přistupují na cynické handly - ODS a ČSSD," dodal.

Klaus se sejde nejprve s premiérem Janem Fischerem, kterého spolu s manželkou Danou pozval na pondělí do Lán na tradiční novoroční oběd. V úterý pak poobědvá s předsedy parlamentu. Topolánek a Paroubek zamíří na Hrad každý zvlášť. Šéfa ODS pozval Klaus na středu 6. ledna a lídra ČSSD na pondělí 11. ledna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám