Hlavní obsah

Malé odvody, nízký důchod. Ministerstvo pošle stovkám tisíc lidí varování

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce upozornit živnostníky, že v případě minimálních odvodů na důchodové pojištění budou po odchodu do penze pobírat velmi nízký důchod. Resort proto do konce února obešle dopisem kolem 600 000 lidí. Zhruba polovina z nich totiž odvádí do systému jen zákonem dané minimum. O kampani ve čtvrtek informovala ministryně Michaela Marksová (ČSSD).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Aby živnostník dosáhl na průměrnou penzi, která byla loni na konci září 11 334 korun, musel by do systému platit každý měsíc 6149 korun.

Článek

„Chceme informovat všechny OSVČ (osoby samostatně výdělečně činné), které to mají jako hlavní činnost, jak rozdílně se může vyvíjet jejich budoucí důchod podle toho, jak odvádějí. Většinou si platí minimum a pak se diví, že jejich důchod podle toho vypadá. Nikomu nic nenařizujeme, chceme jen informovat," zdůraznila Marksová.

Podle její náměstkyně Ivy Merhautové se na resort začínají obracet lidé, kteří jsou zaskočeni tím, že jim při nástupu do penze sociální správa vyměřila 6000 či 6500 korun.

Kdo zvolí minimální vyměřovací základ, tak musí do budoucna počítat s nízkým důchodem
náměstkyně MPSV Iva Merhautová

Živnostníci by měli dostat informace s propočty v únoru spolu s vyúčtováním odvodů. V dopise se dozvědí, že při hrazení minimálního pojistného po dobu 40 let jejich penze činí 6492 korun.

Nejnižší odvod je zhruba 1970 korun. Pokud by člověk chtěl pobírat 9000 korun, měl by odvádět měsíčně 3193 korun. Aby získal průměrnou penzi, která loni na konci září činila 11 334 korun, musel by do systému platit každý měsíc 6149 korun, upřesnila náměstkyně.

„Kdo zvolí minimální vyměřovací základ, tak musí do budoucna počítat s nízkým důchodem. Je to jeho volba, jestli bude mít naspořeno či zainvestováno jiným způsobem," dodala Merhautová.

Zaměstnanci odvádějí víc než dvojnásobek

Podle údajů ministerstva v roce 2014 dosahovaly odvody průměrného zaměstnance na penzi ročně 76 116 korun. OSVČ v průměru odvedla 32 184 korun. Podle odborů mají OSVČ a zaměstnanci nerovné postavení a pravidla by se měla srovnat. Zástupci podnikatelů ale poukazují na to, že živnostníci mají vyšší rizika a výdaje na podnikání a jejich situace je nejistá.

Starobní, invalidní a pozůstalostní důchody pobíralo loni na konci září v Česku 2,83 miliónu lidí. Starobních důchodců a důchodkyň bylo 2,37 miliónu.

Anketa

Obáváte se jako živnostník nízkého důchodu?
Ano
77,7 %
Ne
22,3 %
Celkem hlasovalo 4203 čtenářů.

Související téma:

Foto: Petr Horník, Právo

Michaela Marksová

Reklama

Výběr článků

Načítám