Hlavní obsah

Maláčová žádá o svolání Bezpečnostní rady státu kvůli IT systémům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lány

Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) požádala premiéra Andreje Babiše (ANO) o svolání Bezpečnostní rady státu kvůli zajištění informačních systémů v resortu. Řekla to po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem. Maláčová s prezidentem mluvila i o připravenosti úřadů práce a správy sociálního zabezpečení na případné šíření nákazy koronaviru a karantény.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD)

Článek

Kvůli zakázce na informační systém zasahovala v pondělí v sídle ministerstva policie, obvinila dva vysoké úředníky z pletich a přípravy zneužití pravomoci.

Policisté podle médií zadrželi náměstka ministerstva pro ekonomiku a ICT Jana Baláče (ČSSD) a šéfa oddělení bezpečnosti informací Karla Macka. Oba propustili a budou je dál vyšetřovat na svobodě. Ministerstvo je v pondělí postavilo mimo službu a podle Maláčové musí projekty zvládnout i bez nich.

Obviněné po razii na MPSV poslali domů, pro vazbu nejsou důvody

Krimi

"Bude schopné (ministerstvo) a musí být schopné, protože já považuji za zásadní úkol to, abychom od 1. ledna příštího roku měli plně funkční IT systém. Dnes jsem také požádala premiéra o svolání bezpečnostní rady státu v této věci," uvedla ministryně.

Krizový štáb kvůli koronaviru

Ve čtvrtek se také sejde krizový štáb ministerstva kvůli koronaviru. Zaměří se na připravenost úřadů práce, správy sociálního zabezpečení či domovů pro seniory na případné šíření nákazy a možnou karanténu.

"Velmi intenzivně to řešíme. Důležité je nešířit paniku. Nicméně udělám všechno pro to, aby resort práce a sociálních věcí byl na tuto případnou situaci připraven," uvedla Maláčová.

ON-LINE: Německu aktuálně hrozí epidemie koronaviru

Koronavirus

Karanténu mohou vyhlásit krajští hygienici, člověka do ní mohou poslat i lékaři. Informovat o tom pak budou sociální správu, využijí k tomu elektronickou neschopenku. Podle ministryně je systém e-neschopenek na tuto situaci připraven.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám