Hlavní obsah

Majitelé domů se možná zbaví starosti o chodníky

Novinky, jov, Novinky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Podle návrhu senátorů by zodpovědnost za stav chodníků neměli mít majitelé přilehlých domů, ale obce. Ty by tak měly zajišťovat úklid chodníku hlavně v zimním období. Poslanci návrh pustili do druhého čtení.

Článek

Pokud Sněmovna předlohu definitivně schválí, majitelé domů nebudou odpovědni za škody způsobené jejich stavem, pokud chodník nevlastní. Starost o chodníky by přesla hlavně na obce.

Skončila by tak praxe, kdy je majitel domu předmětem žaloby například za úraz, který si člověk způsobil na zledovatělém nebo zasněženém chodníku.

V jednacím sále senátní návrh spustil dlouhou diskusi, ve které se přeli poslanci-starostové se zastánci nové úpravy.

Bonmotista Kubera návrh obhajoval 

 Před poslanci návrh obhajoval senátor Jaroslav Kubera (ODS). Ten je známý svými bonmoty, v minulosti si například při projednávání antikuřáckého zákona demonstrativně zapálil cigaretu v jednacím sále.

Kubera si vzal jako argument dokonce i nařízení protektorátní vlády, podepsané tehdejším protektorátním prezidentem Emilem Háchou. To sice nařizovalo úklid chodníků, ale současně nařídilo majitelům domů, kolik mají platit domovníkům za tento úklid.

Proti senátnímu návrhu se vyslovil poslanec ČSSD Miroslav Kala, neúspěšně navrhl jeho zamítnutí. Kala se domnívá, že v případě jeho schválení se budou obce potýkat se zvýšenými náklady.

Kubera ve Sněmovna zdůrazňoval, že se senátní návrh netýká úklidu sněhu na chodnících. To kritizoval Kala. Předloha podle něj také fakticky neřeší, kdo bude chodníky uklízet, pouze určuje, že za škody bude odpovídat majitel chodníku, tedy většinou obec.

"Podle předloženého návrhu zákona vznikne stav, že nebude zřejmé, kdo nese zodpovědnost za to, že ten chodník je fakticky uklizen," domnívá se Kala.

Také lidovci Ladislavu Šustrovi se zákon nelíbí. "Dovedu si představit - jako dlouholetý starosta - co se stane v dědině, která má osm kilometrů chodníků, tisíc obyvatel a o půl čtvrté ráno napadne sníh. To se musí sehnat 60 lidí nebo tři traktory nebo něco takového. To, že nejsou náklady na tuto věc pro obec, je naprostý nesmysl," rozčiloval se.

Místopředseda poslanců ČSSD David Rath se naopak postavil na stranu zastánců předlohy. Upozornil, že musí chodníky často uklízet i lidé ve starším věku, nemocní nebo lidé, kteří jsou třeba často mimo domov.

Připomíná to prý debatu o liškách a myslivcích 

"Málo s čím se s panem senátorem Kuberou shodnu, třeba jeho názory na kouření považuji za poměrně bizarní. Ale v tomto myslím, že má větší díl pravdy," řekl ve Sněmovně Proti Kuberovi se postavil i jeho stranický kolega Jan Bürgermeister.

Varoval, že senátní návrh by v důsledku zkrátil volné investiční prostředky obcí na desetinu. "V Praze tedy určitě," řekl. Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach pak navrhnul, aby zasněžené chodníky uklízeli nezaměstnaní.

"Tato debata mně trošku připomíná včerejší (pozn. úterní) debatu mezi liškami a myslivci. Taky se to štípe na liškaře a myslivce, tady zase na starosty a ostatní," glosoval debatu Rath.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám