Hlavní obsah

Majitel funkcionalistické vily Petřiny ji může zbourat

Aktualizováno

Majitel může zbourat funkcionalistickou vilu Petřiny. Stavební úřad Prahy 6 vydal v pondělí rozhodnutí o odstranění stavby. Informoval o tom ve středu mediální zástupce majitele budovy Michal Donath. Na místě činžovní vily plánuje vlastník vybudovat bytový dům.

Foto: Aneta Lednová, Novinky

Funkcionalistická vila na Petřinách postavená v roce 1939

Článek

"Odbor výstavby stanovil pro odstranění stavby přísné podmínky tak, aby stavební ruch nezatěžoval bezprostřední okolí nad únosnou míru," uvedl jednatel společnosti AND Vila Petřiny a majitel stavby Jiří Šalda.

Praha 6 již dříve povolila Šaldovi demolici budovy. Proti zbourání se však postavili místní obyvatelé a vyzvali politiky k záchraně funkcionalistické vily. Na návrh zastupitele Prahy 6 Antonína Nechvátala (Zelení) ministerstvo kultury v únoru prohlásilo vilu za kulturní památku.

Lidé z Petřin se bouří kvůli demolici vily, už je ale pozděVideo: Aneta Lednová, Novinky

Rozkladová komise ministerstva v červnu rozhodla sejmout z vily památkovou ochranu. Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) označil prohlášení stavby památkou za "nahodilý svévolný přístup orgánů památkové péče", citoval jej Donath.

Majitel zahalil loni v listopadu vilu do černé plachty na protest proti jednání úřadů, kdy jeden povolil demolici a druhý se pokusil o prohlášení stavby za památku.

Petřinská vila z roku 1939 je podle některých pramenů připisována architektu Pavlu Simonovi. Mediální zástupce vlastníka budovy Donath však uvádí, že ve stavebním povolení jako autor a pověřený stavitel figuruje Václav Všetička.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám