Hlavní obsah

Majetek exmanažera MUS Měkoty zdědí sestra

Právo, Radim Vaculík

Miliardový majetek donedávna obviněného bývalého manažera Mostecké uhelné společnosti (MUS) Luboše Měkoty, který letos v březnu náhle zemřel na golfu v Berouně, by měl získat pouze jediný dědic.

Foto: Martin Pinkas, ČTK

Luboš Měkota na snímku z roku 2003

Článek

„Je jím sestra zemřelého pana Měkoty,“ potvrdil Právu advokát Richard Maleček, který někdejšího manažera zastupoval ještě jako obviněného v trestním řízení, které proti bývalým šéfům MUS vede olomoucké vrchní státní zastupitelství.

Právě tamní žalobci zajistili jako výnos z trestné činnosti část majetku šesti stíhaným bývalým manažerům MUS, a to v celkové hodnotě 1,25 miliardy korun, přičemž asi miliardu tvořily peníze na účtech v ČR a cenné papíry, zbytek byly nemovitosti a obchodní podíly.

Z této částky více než polovina patřila právě Měkotovi, tudíž mu žalobci obstavili majetek za více než 600 miliónů korun. A o ten nyní žádá jako dědička jeho sestra. „Ano, hrubým odhadem jde o více než půl miliardy korun,“ uvedl obhájce Maleček.

Kromě toho ale ještě běží u soudu v Praze 6 dědické řízení, do kterého se nakonec přihlásila jako jediná opět Měkotova sestra, i když o tom podle informací redakce původně uvažovala i matka zemřelého podnikatele, ale nakonec nechala i kvůli svému vyššímu věku vše na dceři.

Tamní soudem určený notář Jan Hejtmánek tedy rozhoduje o dalším, tentokrát již nezabaveném majetku zemřelého miliardáře. O jakou částku se jedná, to ani on, ani právník Měkotové nechtěli Právu s odkazem na neveřejnost řízení i chybějící souhlas dědičky sdělit, lze ale předpokládat, že půjde o další stamilióny.

Má šanci peníze získat

Pro Měkotovu rodinu je ale nyní zásadní, zda se jí podaří získat zabavený majetek ve zmíněné více než půlmiliardové výši.

Jak Právu potvrdil šéf odboru závažné hospodářské kriminality olomouckých žalobců Petr Šereda, Měkotův majetek je zajištěn, a to i přes zastavené stíhání tohoto podnikatele kvůli jeho úmrtí. Státní zastupitelství prý stále čeká na konec zmíněného dědického řízení a dřívější žádosti o navrácení majetku zatím zamítlo.

Měkotova sestra má ale podle zjištění Práva velkou šanci, že více než půl miliardy dostane od státu brzy zpět. Majetek totiž žalobci společně s protikorupční policií zabavili jako náhradu za údajnou Měkotovu trestnou činnost při privatizaci MUS, jenže po jeho úmrtí, a tudíž i zastavení stíhání nemá stát právní nárok si zabavené peníze ponechat.

„Zákon s takovou možností nepočítá. Tento případ je zcela ojedinělý a podle mě se to ještě nikdy nestalo,“ připustil na dotaz Práva žalobce Šereda.

Definitivní konfiskace Měkotova majetku by byla podle něj možná jen v případě, pokud by se policii podařilo prokázat, že zabavené bohatství získal Měkota jako výnos z trestné činnosti, což půjde po tolika letech zřejmě dost těžko. „Je to skutečně jediná možnost,“ dodal Šereda.

Další finance ve Švýcarsku

Měkotova rodina se ale také snaží získat i blíže neupřesněnou vysokou částku, kterou Měkotovi zabavila na kontech ve Švýcarsku tamní justice, kde nyní běží soudní líčení s bývalými manažery MUS.

„To řeší naši švýcarští právníci a stejně jako my v ČR i oni už vzhledem k tamnímu zastavení stíhání mého klienta kvůli jeho úmrtí požádali o odblokování peněz. Bude o tom ale rozhodovat právě soud. O jakou částku se jedná, to netuším,“ doplnil advokát Maleček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám