Hlavní obsah

Madona nad Plzní se oblékla do zlata

Novinky, Ivan Blažek

Shodou okolností trochu symbolicky – v časech pandemie – se Plzeň pustila do opravy morového sloupu, více než tři sta let staré barokní památky na centrálním náměstí Republiky. Práce začaly v dubnu a první výsledky už jsou vidět: madona na vrcholu září v novém kabátě.

Foto: Milan Říský

Na Plzeň shlíží z vrcholu morového sloupu očištěná a nově pozlacená madona.

Článek

„Restaurátoři u sochy obnovili zlacení a zkontrolovali osazení korunek na hlavách Panny Marie a Ježíška,“ sdělil Petr Bukovský z odboru památkové péče plzeňského magistrátu. „Kámen vlastního morového sloupu včetně madony, podstavce a soklu i čtyř dalších soch šetrně očistili od nečistot. Zčernalou povrchovou krustu ztenčili tak, aby byla zachovaná přirozená patina sochařského díla,“ vysvětlil Bukovský.

Odborníci se museli popasovat i s výsledky práce svých předchůdců a odstranit nesoudržné doplňky z předchozích restaurátorských zásahů.

„Dřík sloupu v patě zajistili novou skruží, trhliny a defekty jsou vyspraveny odpovídajícím umělým kamenem,“ doplnil Bukovský. Restaurování bude pokračovat dokončením obnovy zlacení pískovcového sloupu, jehož zrestaurovaný povrch se barevně scelí s podstavcem a soklem, horní řada světců dostane zpět ulámané nebo poškozené atributy.

Na pražské Staroměstské náměstí se vrátil mariánský sloup

Domácí

Po těchto opravách, které mají skončit v říjnu, zmizí od mariánského sloupu lešení. V příštím roce budou práce pokračovat restaurováním dolních soch a spodní části podstavce, o rok později rekonstrukci završí obnova schodiště a kamenné balustrády s kovaným zábradlím.

Restaurátoři vycházejí z podrobného průzkumu, který se uskutečnil v roce 2018. „Detaily postupu prací konzultují s městem, s experty magistrátního odboru památkové péče a Národním památkovým ústavem,“ uvedla náměstkyně primátora Eliška Bartáková (ANO), podle níž město za tuto akci zaplatí 2,2 milionu korun.

Svatí proti moru

Původní sochařská výzdoba díla dokončeného roku 1681 pochází z dílny plzeňského sochaře Kristiána Widemanna. Na vrchol sloupu usadil repliku slavné Plzeňské madony, jejíž gotická předloha zdobí oltář sousedního kostela, a přidal dalších pět soch – mezi nimi nechybí patron města Plzně sv. Bartoloměj i světci, jimž se přisuzovala ochrana proto morovým ranám, tedy sv. Roch a sv. Rozálie Palermská. Po dalším úderu „černé smrti“, jenž zasáhl město i celé království roku 1713, přibyly ze stejné dílny další tři sochy.

„Mariánský sloup je nepřehlédnutelnou dominantou náměstí Republiky,“ připomněl primátor Martin Baxa (ODS) a dodal: „Vzhledem k poměrně rané době vzniku i ke své bohaté historii má značný význam, který přesahuje hranice regionu. Ve své historii byl sloup mnohokrát opravován, naposledy pak v roce 2006, kdy byly ale provedeny pouze konzervační zásahy.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám