Hlavní obsah

Lyžníci nasadili historické ski a vrhli se na svah v Olešnici

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pády, ale i dokonalá technika a především zábava. V Olešnici v Orlických horách se nadšenci do lyžování vrhli na svah oblečeni do dobových oděvů s prastarými „jasankami” a bez přezkáčů. Síly na dobových lyžích změřilo okolo stovky závodníků od pěti do bezmála osmdesáti let.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Lyžníci v Olešnici v Orlických horách

Článek

Účastníci letošního pátého ročníku Mezinárodního mistrovství republiky v historickém lyžování přijeli z celého Česka, Rakouska, Slovinska a Německa. „Vyhecovali nás Rakušáci, když jsme byli na jejich mistrovství světa,“ připomněl zrod českého jasancrosu pořadatel Michal Martínek.

Kostýmy šťastnější lyžníci měli po předcích, ostatní museli vzít zavděk půjčovnami nebo si je sami ušili.  „Spousta lidí různě improvizuje. Styl nerozhoduje, podmínkou ale zůstává historický kostým,“ upřesnil Martínek.  Době zlatého věku olešnických řemeslníků hlavně truhlářů odpovídala i lyžařská výzbroj.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Lyžníci v Olešnici v Orlických horách

„Letopočtem lyže omezeny nebyly. Šlo ale vesměs o výzbroj odpovídající době před druhou světovou válkou. Povolené ještě bylo vázání kandahár. Lyžáky nahrazovaly pevné šněrovací kožené boty,“ popsal Martínek.

Premiéra prvních lyžařských závodů se v Orlických horách konala kolem roku 1905, kdy tamní truhlářští mistři vyráběli lyže ve skoro každé chalupářské dílně.  Tradici v současnosti udržuje Zdeněk Friml v pořadí čtvrtý z dynastie výrobců lyží v Orlických horách. Truhlář z Dobrého pomocí tradičních po předcích zděděných nástrojů ročně vyrobí okolo desítky párů jasanových lyží.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Lyžníci v Olešnici v Orlických horách

Na jeden pár lyží padne často celý strom a truhláři trvá výroba zhruba týden.  „Dělám buď repliky klasických lyží, ty ale nejsou příliš vhodné ke slalomu a jízdě, protože se používaly spíše jako sněžnice, nebo lyže více přizpůsobím současnosti,“ přiblížil Friml.

Cena na zakázku vyrobených jasanek by začínala na pěti tisících korunách. „Nedělám to komerčně, ale jako koníčka pro potřeby kamarádů a známých,“ podotkl Friml.

Reklama

Výběr článků

Načítám