Hlavní obsah

Loňský rok byl pro Čechy úspěšný, lidé jsou nejspokojenější od roku 1994

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi jsou se svými životy nejspokojenější za posledních 23 let. Podle průzkumu společnosti STEM vyjádřilo spokojenost 78 procent lidí. Pro 69 procent dotázaných byl loňský rok úspěšný pro ně osobně a podle 53 procent lidí i pro celou společnost.

Foto: David Ryneš, Novinky

Spokojenost Čechů s vlastním životem

Článek

Nejspokojenější jsou lidé v produktivním věku a lidé s vyšším vzděláním. Nejmenší míru spokojenosti deklarují lidé nad 60 let a se základním vzděláním. Nejčastěji jsou spokojeni voliči stran vládní koalice, ale meziročně narostl podíl kladných odpovědí i u voličů ODS a KSČM.

„Z celkového pohledu na výsledky vyplývá, že u poloviny občanů (50 procent) převládají při hodnocení roku 2016 pozitivní pocity,” uvedla agentura. Tito lidé mají dojem, že vše jde, jak má, vše se daří, mají pocit vyrovnanosti či štěstí. Negativní pocity jako obavy, neklid, bezmocnost či vztek převládají u třetiny lidí.

V meziročním srovnání vzrostl podíl pozitivně naladěných lidí o 10 procentních bodů. Podíl těch, kteří vývoj vnímají negativně, se o 12 procentních bodů snížil. Celkem 17 procent lidí spojilo hodnocení loňského roku s únavou či nudou.

„Nejčastěji volenou charakteristikou pro hodnocení minulého roku je 'vše jde tak, jak má jít' (23 procent). V časové řadě jde o historické maximum tohoto hodnocení. Naopak pocit strachu, obav a nejistoty oslabil na 19 procent a je na historickém minimu,” připomněl STEM.

Méně optimističtí jsou lidé v hodnocení toho, zda změny loňského roku přinesly více spravedlnosti. S tímto názorem vyslovilo souhlas 29 procent lidí. Meziročně jde o pokles o tři procentní body.

Anketa

Jste spokojen/a se svým životem?
Ano
64,9 %
Ne
35,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2703 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám