Hlavní obsah

Loni se ambulantně léčilo asi 42 600 uživatelů návykových látek

Loni se v ambulancích léčilo přibližně 42 600 uživatelů návykových látek, jejich počet oproti předchozímu roku vzrostl o procento. Vyplývá to z posledních údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). Počet pacientů s poruchami způsobenými užíváním alkoholu či nelegálních návykových látek zůstal stejný jako v předchozím roce. Zato počet pacientů s poruchami způsobenými užíváním tabáku vzrostl o 37 procent (o 438 pacientů).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V souvislosti s užíváním návykových látek museli být lidé rovněž v téměř 60 300 případech hospitalizováni. Z toho u více než třetiny případů byly poruchy způsobené užíváním návykových látek jako hlavní diagnóza. Počty ambulantně léčených pacientů a počty hospitalizací nelze sčítat, neboť u hospitalizací se neevidují pacienti podle rodných čísel, ale jednotlivé případy. Navíc někdo může být během roku hospitalizován vícekrát, zdůvodnil ÚZIS.

Z celkového počtu ambulantních pacientů tvořili více než 68 procent muži a od roku 2000 se jejich podíl výrazně neměnil. Nejvíc lidí se léčilo kvůli alkoholu (24 léčených lidí na 10 000 obyvatel, podobně jako v roce 2007). Kvůli užívání nelegálních návykových látek (bez alkoholu a tabáku) se léčilo přibližně 21 pacientů na 10 000 mužů a 9,5 pacientek na 10 000 žen.

U nelegálních návykových látek bylo nejvíce pacientů léčeno v důsledku užívání opiátů a opioidů (látek, které mají tlumivý účinek na mozek), s významným podílem uživatelů heroinu. Proti předchozímu roku vzrostl počet lidí léčících se kvůli užívání těchto látek o šest procent, u heroinu dokonce o 15 procent.

Syndrom závislosti byl diagnostikován u 84 procent pacientů užívajících alkohol či tabák, mezi uživateli nelegálních drog to bylo 88 procent. Substituční terapii absolvovalo loni 1375 lidí. Proti předchozímu roku stoupl počet pacientů užívajících substituční léčbu o 29 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám