Hlavní obsah

Litvínov se inspiroval Chomutovem, na neplatiče chystá exekuce

– LITVÍNOV
Právo, Šárka Tonarová

Severočeský Litvínov se rozhodl následovat příklad Chomutova a vymáhat nezaplacené pokuty z lidí, závislých na sociálních dávkách, exekucemi. Lidé budou o tom, že jim hrozí exekuce, nejdříve informováni, teprve poté se riziku příchodu exekutora reálně vystaví.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Místostarosta Litvínova Martin Klika (zcela vlevo)

Článek

„Exekuce zahájíme v červnu, předcházet jim však bude masivní kampaň,“ řekl Právu litvínovský místostarosta Martin Klika (ČSSD).

Terénní pracovníci a úředníci sociálního odboru dostanou za úkol upozornit sociálně slabé, že pokud nezaplatí pokuty a poplatky za odpad, hrozí jim exekuce. „Vyzveme je, aby své záležitosti dali do pořádku. Pokud nebudou komunikovat, riskují exekuci,“ dodal Klika. Při ní přijdou nejen o značnou část příspěvku v hmotné nouzi, ale zaplatí kromě dluhu také několikatisícovou odměnu exekutorovi. „V jejich vlastním zájmu je uzavření splátkového kalendáře,“ shodují se úředníci.

Exekuce dávek notorickým neplatičům odstartoval Chomutov minulý měsíc. Vykonavatelé odebírali dávky klientům sociálního odboru ve výplatní místnosti hned poté, co je adresáti převzali. Město využívá právní výklad, podle nějž se dávky v tom okamžiku stávají majetkem a exekutor ho může odebrat. Postup kritizuje například ministr pro lidská práva Michael Kocáb. Podle něho jsou dávky neodnímatelné.

Ministerstvo spravedlnosti, jehož experti prošetřovali postup exekutora, připustilo dvojí výklad zákona. Dokud tedy nerozhodne soud, která z variant je platná, bude město v exekucích pokračovat.

Petici podepsalo přes 100 000 lidí

Exekuce naopak podpořil ministr vnitra Ivan Langer (ODS). Na podporu opatření chomutovského magistrátu vznikla také internetová petice. Na stránkách www.podporujichomutov.cz ji už podepsalo přes 100 tisíc lidí. Její autoři vyzvali i ostatní města, aby k iniciativě přidala. Kromě Litvínova uvažují o exekucích také v Mostě, Ústí nad Labem či v Kadani.

V Litvínově dluží na pokutách a poplatcích za svoz a likvidaci komunálního odpadu či chov psů podle Kliky stovky lidí. „Na upřesnění jejich počtu i dlužné částky pracuje příslušný odbor. Jsou mezi nimi pochopitelně i lidé, kteří dávky nepobírají. Od nich pohledávky vymáháme tradičními způsoby,“ doplnil. Exekutoři budou podle něj odnímat jen část dávky, aby se zejména rodiny s dětmi nedostávaly do existenčních potíží.

Litvínov už jedno nepopulární opatření přijal. Část sociálních dávek vyplácí v kupónech, za které si mohou klienti ve vybraných obchodech nakoupit jen jídlo, oblečení a hygienické potřeby. Protože se podle úřadu systém osvědčil, chystá se ho radnice rozšířit.

„S představiteli Ústeckého kraje nyní jednáme o nahrazení kupónů čipovými kartami. Se spuštěním počítáme v příštím roce,“ dodal Klika.

Reklama

Výběr článků

Načítám