Hlavní obsah

Literáti vyzvali Zimolu, aby přehodnotil jmenování komunistky radní pro školství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

České centrum mezinárodního PEN klubu napsalo jihočeskému hejtmanovi Jiřími Zimolovi (ČSSD) dopis, v němž ho žádá, aby přehodnotil obsazení místa radní pro školství zástupcem KSČM. Otevřený dopis uvádí, že jde o názor českých literátů. Zimola opáčil, že ho PEN klub žádá o něco, co není podle zákona možné.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jihočeský hejtman Jiří Zimola

Článek

"Tato strana (KSČM) se dosud nevypořádala se svou minulostí a nedistancovala se oficiálně od zločinů a politiky KSČ z doby před rokem 1989. Bylo by proto nemorální nechat její představitelku působit právě v tomto citlivém odvětví," argumentuje v dopise vedení PEN klubu.

Zimola, na něhož v podobné duchu jako PEN klub apelovali také jihočeští studenti, uvedl, že se situace kolem jihočeské krajské radní Vítězslavy Baborové (KSČM) zveličuje. "Radní pro školství nemění osnovy, nerozhoduje o ředitelích. Jde spíš o správcovskou funkci nad resortem," poznamenal.

Dodal, že Baborovou zvolilo do rady zastupitelstvo a pouze stejný orgán ji zase může odvolat. Uvedl, že si spisovatelů, kteří jsou pod otevřeným dopisem podepsáni, velmi váží. "Rád si s nimi sednu a celou záležitost můžeme osobně probrat," řekl hejtman.

Proti Baborové se bouří studenti

Obsazení resortu školství komunistou vyvolává v Jihočeském kraji již několik dní emoce. Před zvolením Baborové učitel třeboňského gymnázia Martin Rosocha sepsal petici proti tomu, aby krajské školství vedl zástupce komunistů. Dosud ji podepsalo přes 8800 lidí.

Studenti třeboňského gymnázia minulé pondělí vstoupili do stávkové pohotovosti a postupně je podpořily další školy včetně Jihočeské univerzity. Není vyloučeno, že žáci některých škol budou ve čtvrtek od 9:00 do 10:00 stávkovat. "O dalším postupu by mělo být jasno ve středu ráno," uvedl student Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity Šimon Heller.

Reklama

Související články

Jihočeský kraj nadále povede hejtman Zimola

Staronovým hejtmanem Jihočeského kraje byl v pátek zvolen Jiří Zimola z ČSSD. Sociální demokraté povedou kraj v koalici s komunisty, s nimiž mají...

Výběr článků

Načítám