Hlavní obsah

Listopadové teploty trhají rekordy, dosahují až 15 stupňů

Aktualizováno

Letošní listopad je rekordně teplý. Rekordy byly překonány na 11 místech republiky včetně pražského Klementina, kde naměřili 14,5 stupně Celsia. Nejtepleji bylo prozatím v Českých Budějovicích, kde se rtuť teploměru vyšplhala na 15,1 stupně Celsia, o 1,1 stupně tak překonala rekord z roku 1951.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

V Klementinu, kde se teplota měří od roku 1775, naměřili meteorologové 14,5 stupně Celsia. Dosavadní rekord z roku 1944 byl 13,2 stupně. Teplo bylo také v Brodu nad Dyjí na Břeclavsku, rtuť tam vyšplhala až na 14,8 stupně.

"Do dvanácti hodin padly teplotní rekordy také v Českých Budějovicích, Pardubicích, Ostravě, Holešově, v Plzni a Tušimicích. Rekord padl také na pražské Libuši či ve Zlíně," doplnila výčet Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress. Na většině míst se rtuť teploměru vyšplhala nad 13 stupňů Celsia.

Většina rekordních hodnot se podle Honsové datovala do roku 1944, v případě mladších stanic do roku 1965.

Nynější teploty jsou zhruba sedm stupňů nad dlouhodobým průměrem a odpovídají spíše konci záři, upřesnila Honsová, podle které jsou teploty zapříčiněny jihozápadním prouděním a takzvaným fénovým efektem.

Fénem je označován je teplý suchý vítr vanoucí z jižního směru, který překonává východo-západně orientovaná pohoří (v případě ČR je to Šumava). Poté co na jižní straně pohoří dojde k vypadávání srážek, na severní pak již jde o suchý vzduch, který se s klesající nadmořskou výškou ještě více otepluje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám