Hlavní obsah

Listopad je nejsušší za 206 let, sníh přijde až v půlce prosince

Novinky, Karolína Vrbasová

Vloni touto dobou už na horách sněžilo, letos si na sníh budeme muset ještě nějakou chvíli počkat. Místo něj potrápila Českou republiku nepříjemná inverze, která je ale podle meteorologů pomalu na ústupu. Právě i díky inverzi je letošní listopad extrémně suchý.

Kdy napadne první sníh?Video: Novinky

 
Článek

Do pátku očekávají meteorologové teploty v nížinách maximálně do čtyř stupňů, na horách pak až devět stupňů. Nejchladněji bude v Brně, až mínus dva stupně.

V sobotu 26. listopadu přijde od západu svižnější proudění studené fronty, která rozruší a postupně eliminuje inverzní vrstvu zejména v Čechách. Na Moravě nastane podobný ústup o několik dní později.

O víkendu se budou teploty pohybovat mezi třemi až sedmi stupni Celsia, v nižších polohách bude jasno až polojasno a na horách slunečno.

Příští týden nastane výrazné oteplení kvůli silnejšímu jihozápadnímu až západnímu větru. V nižších polohách bude podle Štefana Handžáka z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) od šesti do jedenácti stupňů, na horách bude pět stupňů. Tam nelze vyloučit ani velmi nepatrné krátkodobé sněžení.

Pořádnou sněhovou nadílku v nižších polohách však do konce listopadu očekávat nelze. Ta přijde až kolem 11. prosince společně se srážkami.

Extrémně suchý listopad

ČHMÚ ve čtvrtek uvedl, že letošní listopad se řadí vůbec k nejsušším, neboť naposledy vydatněji pršelo 26. října. V Klementinu, kde se srážky měří od roku 1805, aspiruje listopad roku 2011 na rekord. Ten doposud drží identický měsíc roku 1920, kdy zde naměřili 1,6 milimetru srážek. Dlouhodobý průměr přitom odpovídá 49 milimetrům.

Téměř identická je přitom situace i na dalších stanicích. V Teplicích jsou zatím srážky nulové a na Milešovce se počítají na desetiny milimetru. "Podobně dlouhé suché období se naposledy vyskytlo na jaře 2007," dodali meteorologové.

Reklama

Související témata:

Související články

V sobotu konečně zaprší

Po dlouhotrvající inverzi a minimu srážek, slibují meteorologové změnu o nadcházejícím víkendu. Přechod studené fronty přinese v sobotu vedle srážek i čerstvý...

Výběr článků

Načítám