Hlavní obsah

Liškův náměstek bude sídlit v budově pronajaté za peníze z eurofondů

Právo, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Od září by měl nastoupit na ministerstvo školství nový náměstek, politolog a nejmladší prorektor Univerzity Palackého v Olomouci Jakub Dürr (32). Časem má podle informací Práva začít úřadovat ve zbrusu nové budově v pražském Karlíně, jejíž část ministr školství Ondřej Liška (SZ) pronajme z eurofondů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr školství Ondřej Liška

Článek

Dürr má převzít úsek zajišťující v úřadu čerpání unijních miliard, kterému nyní velí vrchní ředitel a lidovec Jan Vitula. Zároveň část agendy první náměstkyně Evy Bartoňové (ODS), konkrétně odbor předsednictví Česka v EU a zřejmě i odbor mezinárodních vztahů.

Právu informaci o nástupu Dürra potvrdil současný Liškův náměstek za zelené Dušan Lužný. „Ano, pan Dürr má nastoupit a má mít na starosti celou skupinu fondů a předsednictví Česka v EU,“ sdělil.

Pro Dürra a pro něco málo přes sto padesát zaměstnanců pronajme Liška – podle jiných informací ze tří zdrojů Práva – z evropských peněz čtvrté patro supermoderní budovy Corso IIa v Karlíně. Podle webu www.corso2a.cz mají tamní kanceláře čítat celkem 1123 m2 a stavba má být architektonickým skvostem.

„Smlouva již byla podepsána. V úterý minulý týden. Na osm let. Ta budova je zcela odříznuta od sídla úřadu na Malé Straně,“ řekl Právu zdroj z ministerstva s tím, že na pronájem se nedělalo výběrové řízení, ač jde o neuvěřitelně lukrativní zakázku. „Výběrové řízení v tomto případě prý proběhnout nemusí,“ dodal zdroj.

Úředníci pronájem objektu potvrdili

Pronájem měla doporučit porada vedení resortu a schválit ho měl Liška. „Bude hrazen z takzvané technické pomoci, což jsou peníze, které se čerpají z Bruselu,“ dodal zdroj a upozornil, že školství bude vůbec prvním resortem v Česku, který jde do „akce“, kdy se za unijní peníze provede pronájem nových prostor.

„O nové budově jsem sice slyšel, ale víc o tom nevím,“ uvedl pak Lužný. Ředitel kabinetu Lišky Roman Hvězda Právu zase sdělil: „Měl jsem dovolenou a nemám aktuální informace. Informujte se prosím u tiskové mluvčí.“ Ta se v neděli vyjádřit nechtěla. Právo proto oslovilo některé vedoucí úředníky resortu, kteří informaci o pronájmu potvrdili. Nepřáli si být ale jmenováni.

Čunek: Je to OK

Vicepremiér Jiří Čunek (KDU-ČSL), jenž má z pozice ministra pro místní rozvoj hlavní dohled nad čerpáním eurofondů, pro Právo prohlásil: „O pronájmu se dozvím až ve chvíli, kdy se budou peníze z fondů využívat a kdy vše půjde přes náš monitorovací systém. Odpovědnost v tomto případě nese školství.“

Podle vicepremiéra jsou peníze z technické pomoci určeny k tomu, aby jimi byly spravovány příslušné operační programy. „Nemá-li ministerstvo školství dostatek místa, může za přiměřený nájem nové prostory pronajmout. To technická pomoc umožňuje,“ doplnil Čunek.

Podle informací Práva by měl roční nájem činit se službami asi 10 miliónů korun.

Tichý: Nejde o politický tah

Na dotaz, chce-li se Liška zbavit v úřadu vlivu lidovců a ODS a zároveň mít kontrolu nad tím, kam „tečou“ stovky miliónů z Bruselu, odpověděl Lužný: „To si nemyslím. I jiná ministerstva přijímají kvůli předsednictví nové lidi.“

Vzhledem k tomu, jak jsou na ministerstvu rozloženy politické síly a že má šéf resortu Liška potíže se soudružností vlastní strany, nelze vyloučit, že jde o tah, který mu usnadní prosazovat vlastní návrhy ve finančně nejsilnější skupině ministerstva.

Díky vlastnímu člověku posílí vliv a obhájí lépe kritiku ohledně čerpání fondů, která ho na zářijovém sjezdu zelených pravděpodobně čeká. Je však otázkou, jak budou reagovat koaliční partneři, jejichž vliv na rozdělování miliard bude pravděpodobně menší.

„Myslím, že nejde o politický tah, protože pan Dürr má spíše více společného s lidovci než se zelenými, co vím. Jeho nástup je podle mne věcí dohody,“ řekl ale Právu místopředseda SZ Martin Tichý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám