Hlavní obsah

Liška rezignoval, zelené vede místopředsedkyně Drápalová

– Praha • Aktualizováno

Stranu zelených od neděle vede první místopředsedkyně Jana Drápalová. Na republikové radě strany oznámil svou rezignaci dosavadní předseda Ondřej Liška. Oba to v neděli řekli novinářům. Liška se rozhodl odstoupit po volbách do Evropského parlamentu, ve kterých strana neuspěla.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ondřej Liška s první místopředsedkyní zelených Janou Drápalovou, která byla pověřena řízením strany.

Článek

Drápalová řekla, že chce stranu především připravit na podzimní senátní a komunální volby. Na konci listopadu by si strana měla vybrat nového předsedu.

Liška chce zůstat řadovým členem a působit především v brněnské organizaci. "Můj odchod neznamená, že by se mě zelení zbavili," řekl novinářům Liška, který si nyní chce hlavně odpočinout. Chce také dokončit dvě rozepsané knihy.

Liška svou rezignaci oznámil už po vyhlášení výsledků voleb do Evropského parlamentu. Oproti posledním eurovolbám si sice zelení polepšili, ale se ziskem 3,77 procenta hlasů zůstali bez mandátu. Liška uvedl, že výsledek považuje za nedostatečný, a proto končí.

Šestatřicetiletý Liška vedl zelené od konce roku 2009, od té doby svou funkci několikrát obhájil. Do Sněmovny se však strana s Liškou v čele nikdy neprobojovala.

Do voleb s Láskou, Seitlovou a Pošvářovou 

Za zelené nebo s jejich podporou bude na podzim do Senátu kandidovat advokát Václav Láska, bývalá zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová a expertka na dopravní stavby Miloslava Pošvářová.

Společně s lidovci zelení podpoří také bývalého rektora Karlovy univerzity Václava Hampla, který by měl v Praze usilovat o přízeň voličů jako nezávislý kandidát. Kandidáty v neděli schválila republiková rada strany.

Dalším kandidátem bude náměstek hejtmana Libereckého kraje Josef Jadrný. Jana Drápalová řekla, že strana zároveň schválila dohodu o spolupráci s KDU-ČSL. Zelení a lidovci budou některé kandidáty nominovat společně.

Pošvářová novinářům řekla, že by v Senátu ráda pokračovala v boji proti korupci v oblasti dopravních staveb. Jadrný by se rád zaměřil na legislativu, mimo jiné na zákon o odpadech či horní zákon.

Láska bude kandidovat ve volebním obvodu, který zahrnuje Prahu 5, Hampl v Praze 1, Seitlová v Přerově, Pošvářová v obvodu Brno-město a Jadrný v České Lípě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám