Hlavní obsah

Lidovci půjdou do voleb v koalici se STAN. Hlasování bylo těsné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

KDU-ČSL na celostátní konferenci v Jihlavě schválila koalici s hnutím Starostové a nezávislí (STAN). Pro bylo 39 delegátů, 31 proti. Předsednictvo STAN koalici schválilo již dříve v sobotu.

Foto: ČTK

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek (vlevo) vystoupil 18. března v Jihlavě na celostátní konferenci strany po společném jednání KDU-ČSL a STAN o vytvoření volební koalice.

Článek

Lidovci jednali se STAN o volební spolupráci od loňského prosince. Celostátní konference lidovců se sešla po dvoudenním zasedání předsednictev KDU-ČSL a STAN v Lipnici nad Sázavou, jehož se zúčastnili také předsedové krajských organizací.

Celostátní konference je nejvyšším stranickým orgánem KDU-ČSL v době mezi sjezdy. V jihlavském hotelu Gustav Mahler začali lidovci jednat dvě hodiny po poledni.

Koalice by potřebovala pro vstup do Sněmovny nejméně deset procent voličských hlasů. Kdyby strany kandidovaly jednotlivě, stačilo by jim pět procent. Předvolební průzkumy přisuzují lidovcům zhruba šest procent hlasů, Starostům kolem dvou procent.

V sobotu schválilo koalici s lidovci předsednictvo STAN. Příští týden to ještě musí potvrdit celostátní sněm hnutí. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám