Hlavní obsah

Lidovci pro eurovolby utlumili sporná témata

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Politická hesla, která si v pondělí připnuli na svůj štít kandidáti KDU-ČSL do Evropského parlamentu při startu předvolební kampaně, se liší od programových bodů, s nimiž se snaží lidovci prorazit na domácí půdě. Utlumili riskantní a sporná témata, která budí vášně.

Foto: Ivana Karlíčková

modelové kolejiště

Článek

Náhodní kolemjdoucí v pondělí v pasáži domu Charitas - v pražském sídle KDU-ČSL - na Karlově náměstí tak z úst případných europoslanců neslyšeli: třikrát a dost, nulová tolerance k drogám, interrupcím či homosexuálům. Ale: V Evropském parlamentu chceme podpořit vzdělávání, vědu a nové technologie, aby bylo dosaženo větší konkurenceschopnosti Evropy. Posílit rozvoj jednotlivých regionů a venkova. Pomoci se zavedením evropského zatykače a omezením nelegální migrace.

Roithová otázku drog vidí jinak než Kalousek

"Sociální politika a všechny ty politiky, které souvisejí s určitým kulturním prostředím, ve kterém žijeme, by měly zůstat v kompetenci národních států a neměly by být přenášeny na půdu EU," řekla jednička na lidovecké kandidátce, senátorka Zuzana Roithová na dotaz, zda v Evropě zdůrazní některé body jejich domácí politiky.

Na otázku Práva, zda nynější "tvrdá" politika jejich šéfa Miroslava Kalouska jim ve volbách do EP neuškodí, Roithová uvedla, že to si nemyslí. Dodala ale, že s některými mediálními výstupy Kalouska, hlavně co se týčí drogové politiky, ne zcela souhlasí. "Liberální přístup nelze zastávat vůči dealerům drog. Jiná otázka je liberálnější přístup k dětem, k mládeži a lidem, kteří tu drogu užívají a na které je nutno pohlížet jako na lidi, které je nutno léčit a nekriminalizovat je," poznamenala Roithová.

Start předvolební kampaně se odehrával jakoby na palubě letadla letícího do Evropy. Mezi kandidáty, novináři a veřejností projížděly letušky a nabízely ryze české utopence, povidlové buchty, tvarůžky a slivovici. Kampaň začal ministr zahraničí a místopředseda KDU-ČSL Cyril Svobody slovy: "Evropská unie nesmí skončit pohybem zboží, musí se stát unií hodnot."

Reklama

Výběr článků

Načítám