Hlavní obsah

Lidovci nemají kandidáta na předsedu, sjezd odloží

Právo, dan

Lidovci zřejmě nebudou volit nové vedení strany na svatého Václava 28. září, ale až na konci roku. Oficiální zdůvodnění možného odkladu je, aby netříštili síly před komunálními a senátními volbami. Neoficiálně se ale mezi lidovci mluví o tom, že se zatím nenašel silný kandidát na předsedu.

Foto: Právo

Michaela Šojdrová

Článek

„Vzhledem k tomu, že narůstá počet usnesení okresních a krajských orgánů, které odložení sjezdu doporučují, je možné, že k tomu opravdu dojde,“ napsala předsedkyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová v dopise straníkům.

Důvodem jsou podle ní přípravy na volby. Sama bude kandidovat do Senátu na Kutnohorsku mj. proti Lucii Talmanové (ODS) a do zastupitelstva v Kroměříži. „Úspěch v těchto volbách je pro nás existenční otázkou. Proto jsme se všichni začali přirozeně mnohem aktivněji zapojovat. Po prohraných volbách do Sněmovny to tak nevypadalo,“ napsala Šojdrová.

Podle dobře informovaného zdroje z KDU-ČSL je důvod prozaičtější. „Nikomu se do toho nechce. Mít sjezd bez toho, že by byl zvolen předseda, by bylo fiasko, ale odložit sjezd bude fiasko také,“ řekl Právu lidovec, který ale nechtěl být jmenován. O

termínu sjezdu rozhodne příští týden v úterý celostátní konference KDU-ČSL.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám